10 cele mai frumoase locuri din județul Botoșani

Situat în nord estul României, în zona Moldovei, județul Botoșani se învecinează cu județele Iași și Suceava, însă are granițe cu Ucraina (către Cernăuți) și cu Republica Moldova. Județul Botoșani, cu orașul reședință în orașul omonim, e cunoscut pentru talentele pe care le-a oferit României: Mihai Eminescu, George Enescu sau Nicolae Iorga. Iată care sunt cele mai frumoase locuri din județul Botoșani, iar dacă vrei să le vizitezi vei avea nevoie de cazare, găsești oferte pe site-ul Cazare.info.

Casa memorială Mihai Eminescu și lacul de la Ipotești

casa memoriala mihai eminescu- ipotesti botosani

Locul unde a copilărit cel mai mare poet al României adăpostește astăzi un muzeu dedicat vieții și operelor lui Eminescu, alături de mormintele părinților și fraților acestuia. Tot acolo este și lacul cu nuferi care a inspirat atâtea poezii celebre.

Parcul Mihai Eminescu din Botoșani

parcul mihai eminescu botosani
Orașul Botoșani e unul mic, însă frumos. Mărturie acestui fapt stă parcul Mihai Eminescu, numit după marele poet, care adăpostește și un foișor. Parcul este un loc preferat de agrement atât pentru copii, cât și pentru adulți. În interiorul parcului există și un lac artificial perfect pentru plimbări cu bărcuțe.

Mănăstirea Vorona

Este una dintre cele mai vechi așezăminte din județul Botoșani, având o vechime de peste 500 ani. Interiorul bisericii a fost pictat între anii 1860 – 1870 și încă se păstrează aproape intact. Ansamblul mănăstirii a fost inclus pe lista monumentelor istorice din România în anul 2004.

Mănăstirea Sfântul Nicolae Domnesc Popăuți

Lăcașul de cult din municipiul Botoșani are o biserică ctitorită de voievodul Ștefan cel Mare în 1496. În apropierea bisericii este un turn clopotniță, înalt de 17 metri, construit în aceeași perioadă cu biserica.

Biserica Uspenia din Botoșani

biserica uspenia- centrul vechi botosani

Rămânem tot în interiorul municipiului Botoșani pentru a menționa și Biserica Uspenia, ctitorită de Elena Rareș (Văduva domnitorului Petru Rareș). Și aceasta este considerată clădire monument istoric. Totodată, se pare că aceasta este biserica în care a fost botezat Mihai Eminescu, motiv pentru care există o statuie a acestuia în curtea bisericii.

Casa memorială George Enescu – Liveni

Marele compozitor George Enescu s-a născut în 1881 la Liveni, în județul Botoșani. Acolo poți vizita în prezent casa memorială a compozitorului și poți vedea expuse obiecte personale din copilăria lui Enescu, precum o vioară de jucărie, un moș crăciun sau alte obiecte, împreună cu fotografii și obiecte ale părinților acestuia. Clădirea a fost declarată monument istoric.

Casa memorială Nicolae Iorga

Familia Iorga a locuit în această casă timp de câțiva ani, în calitate de chiriași. Potrivit Wikipedia, este singura casă păstrată din secolul XIX, pentru că aici a locuit marele istoric Nicolae Iorga. Clădirea a fost restaurată în anul 1965, fiind aflată în ruină și trecută în patrimoniul istoric național.

Casa memorială Grigore Antipa

Amatorii de biologie sunt cu siguranță interesați de casa memorială a celui mai important biolog român, Grigore Antipa. Casa acestuia este situată în orașul Botoșani și este casa în care s-a născut și copilărit biologul, împreună cu fratele său Nicolae Leon. Muzeul păstrează obiecte documentare și personale ale biologului, din timpul vieții și este deschis vizitatorilor atât în timpul săptămânii, cât și în weekend.

Centrul Vechi din Botoșani

Centrul Vechi din Botosani

Cât timp încă ești în orașul Botoșani îți recomand să treci într-o plimbare prin centrul vechi, unde poți observa clădiri vechi datând din secolele XVII – XVIII. Casele foștilor jidani au fațade decorative diverse, care merită admirate, măcar în trecere.

Orașul Flămânzi

Considerat oraș abia din 2004, când a înglobat satele Flămânzi, Nicolae Bălcescu și Poiana, Flămânzi este considerat un loc istoric. De aici a pornit Răscoala din 1907, care are un monument dedicat în centrul orașului. În 1907 țăranii s-au revoltat împotriva conducătorilor, pentru creșterea arendei, iar acea răscoală a creat ecouri similare în toată România de astăzi.

Sursa:bunadimineata.ro

One thought on “10 cele mai frumoase locuri din județul Botoșani

  1. ATENȚIE la exprimarea =„ Casele foștilor jidani ….” = există două variante 1 . NU ȘTIȚI CĂ ACEL CUVÂNT jidan ARE SENS PEIORATIV ori 2. INTENȚIONAT AȚI FOLOSIT CUVÂNTUL CU INTENȚII ANTISEMITE. Sper că înainte ca moderatorul să șteargă postarea mea – cum vă este obiceiul – SĂ-I ARATE CELUI CARE A REDACTAT ARTICOLUL care să facă corectarea necesară în forma „ Casele foștilor locuitori evrei …”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *