VIDEO Botoșăneanul care a vizitat 135 de țări! A fugit de război în Etiopia, a socializat cu membrii unor triburi din Africa, a mâncat cu indienii și a legat prietenii cu oamenii din întreaga lume

Un botoșănean, în vârstă de 65 de ani, se poate lăuda că a vizitat nu mai puțin de 135 de țări. Vizitat poate e puțin spus având în vedere că Gheorghe Iavorenciuc, căci despre el este vorba, nu a ales să stea la hoteluri scumpe și să treacă prin câteva muzee sau locuri deosebite din orașele mari ale țărilor, ci dimpotrivă. Botoșăneanul a fost cazat de localnici din țările respective, a mâncat alături de ei preparate cu specific local, le-a purtat straiele, le-a respectat tradițiile, le-a învățat obiceiurile și mai mult decât atât le-a învățat cultura, le-a împărtășit bucuriile și le-a înțeles suferința.

Pasiunea sa pentru călătorii și cunoaștere nu este de ieri, de azi. Învățător de profesie, om de afaceri și iubitor de cultură, Gheorghe Iavorenciuc a descoperit că are o sete continuă de a-i cunoaște pe cei din jurul său, de a le vedea locurile și de a le înțelege tradițiile încă din clasa a V-a. La momentul respectiv, știa mai multă geografie decât un adult. Cunoștea toate țările și capitalele lumii și visa să le vadă cu ochii săi.

„Eu sunt un om al cunoașterii”

„Eu am ajuns la vârsta când trebuie să stau și să aștept să vină poștașul acasă cu pensia. Eu am 65 de ani. În viața unui om nu există o normă că e pensionar sau nu. Trebuie uitate astea românești. „De ce te duci?” Pentru că omul e dat să știe, să circule, să cunoască și să-și împlinească treburile pe care nu le-a făcut în viața lui până acum. Eu am fost un copil foarte cuminte, am avut grijă de mine de când m-am născut. În clasa a III-a deja pescuiam în Siret, știam toate. Eu iubesc tot: trandafirii, iarba, casa, tot ce vezi e făcut de mânuța mea. În clasa a V-a eram cel mai bun la Geografie. Profesoara mă întreba pe mine unde este și ce este. Știam toate capitalele lumii și toate țările lumii. Eu sunt un om al cunoașterii. De asta m-am și făcut învățător, dar mereu am fost în urmă în viața asta și a venit momentul să mă simt eu că nu mor prost”, ne-a spus Gheorghe Iavorenciuc.

Fost consilier local, Iavorenciuc a vizitat deja 135 de țări și speră ca până la finalul acestui an să ajungă la 150. Este pe primul loc în România în clasamentul exploratorilor NomadMania, după numărul de țări vizitate. Spune că expedițiile sale nu sunt atât de costisitoare pe cât s-ar crede tocmai pentru că alege să cutreiere mult la pas, caută oameni care îl cazează, alege hoteluri ieftine, dar curate și mănâncă specific locului în care se află. Recunoaște însă că unele mâncăruri sunt bune doar pentru că le mănâncă acolo, dar nu ar mai dori să încerce rețetele când se întoarce acasă. E greu să aleagă o țară care să îl impresioneze deși recunoaște că Etiopia i-a plăcut enorm.

A fugit din Etiopia fiindcă au început să ardă satele în jurul său

„Nu vreau să las nepoților nimic. Nici 60 de milioane de euro în conturi pentru că cu cât lași mai mult la un copil, cu atât el va ști mai puțin, va depune eforturi mai puține”, a spus Iavorenciuc, care în ultima vreme a fost în zone de risc, cum ar fi Pakistan, Afganistan, Etiopia, Irak.

Despre experiențele sale din întreaga lume ar putea scrie o carte. Este fascinat de tot ceea ce a văzut și de toți oamenii pe care i-a întâlnit.

„Eu am făcut Etiopia, unde sunt războare permanent și am fugit a 12-a zi din Etiopia fiindcă ardeau satele în jurul meu și a început războiul”, ne-a spus fostul consilier local.

În Afganistan, spune el, a trebuit să se îmbrace speficic locului, să evite contactul vizual, să păstreze cu strictețe obiceiurile lor, dar cu toate acestea spune că nu i-a fost frică niciodată, indiferent că îi vedea pe oameni că „ies cu puștile cum ieșim noi cu țigara și borseta sau cu telefonul mobil în mână”.

Spune că toți cei la care a stat, cu care s-a întâlnit, au fost oameni politicoși și serviabili, care nu știau cum să îl facă să se simtă mai bine primit.

„Afganistanul este uluitor! Afganistanul este extraordinar din punct de vedere al culturii, al impactului civilizației. Acolo este locul Drumului Mătăsii, se găsesc caravane, porturi, citadele, cultura este de 46.000 de ani și de acolo vine cultura chineză, cultura mongolă, cultura iraniană, cultura grească”, a spus Iavorenciuc.

„Aproape nicăieri nu am purtat mască”

Gheorghe Iavorenciuc susține că deși a apărut epidemia, aproape nicăieri nu a purtat mască.

„Aproape nicăieri nu am purtat mască, aproape  nimeni nu poartă mască. Eu cred că și populația rurală este extrem de rară. Rar cine ajunge într-o comunitate de-a lor, rurală, iar în comunitățile urbane, acolo trăiesc 10.000 de oameni pe kilometru pătrat, este o mizerie”, a spus botoșăneanul.

În expedițiile sale din întreaga lume, Gheorghe Iavorenciuc a dormit în triburi din Africa, a fost nevoit să mănânce gândaci, papagali, broaşte ţestoase sau şobolani de câmp. În Vietnam a băut țuică de șarpe.

Înaintea fiecărei expediții, se documentează vehement despre fiecare țară. La fel a făcut și înainte de a ajunge în Afganistan, astfel încât, chiar dacă este zonă de risc, acesta spune că nu i-a fost frică deloc.

„De ce nu mi-e frică? Pentru că sunt anumite reguli. Regulile acestea trebuie păstrate cu sfințenie. În primul rând, trebuie să te îmbraci în hainele lor și să ai comportamentul lor, să pui mâna la inimă, să te apleci, să zici mulțumesc, să nu te uiți în ochii lor pentru că a te uita în ochii lor înseamnă a transmite niște mesaje mistico- religioase sau de vrăjitorie, că le transmiți un rău. E război, în timp de război cum te comporți? Mai departe, sunt niște reguli pe care ți le spune ghidul, reguli locale pentru că nu le știe nimeni”, ne-a povestit Iavorenciuc.

La rândul său, pentru oamenii din țările pe care le-a vizitat, Gheorghe Iavorenciuc a reprezentat o lecție de cultură pentru că toți cei pe care l-au întâlnit au fost fascinați de înfățișarea sa, de îmbrăcăminte, de lucrurile pe care le are etc. Despre locurile pe care le-a vizitat, oamenii pe care i-a întâlnit și întâmplările prin care a trecut, Gheorghe Iavorenciuc povestește și pe o pagină de socializare pe care o moderează frecvent.

Statul în care trenurile merg cu 250 km/h

Uzbekistan, o țară din Asia Centrală pe care a vizitat-o, l-a impresionat enorm. Spune că acolo în trei ani oamenii s-au modernizat mai mult decât am făcut-o noi, în România, în ultimii zeci de ani.

„Să vă povestesc de Uzbekistan, care în trei ani de zile a făcut ce n-am făcut noi în 60 de ani, de la Ceaușescu încoace. Un stat fabulos, un stat puternic, care poate să negocieze cu oricine. O companie, cea mai puternică, a atras producători de mașini, Chevrolet, Kia și Suzuki și acolo merg trenurile cu 250 pe oră au reformat orașele toate, iar populația chiar dacă are 100 de dolari salariu sau 150 de dolari, merg la operă, la teatru”, ne-a povestit botoșăneanul.

Acum, vrea să plece în Cecenia și se pregătește deja pentru noua expediție. În țările îndepărtate a mers cu avionul, dar în cele mai apropiate.

„Nici nu poți să îți închipui că eu sunt impresionat 17 ore pe zi de tot ce mi se întâmplă”, spune, plin de optimism, Iavorenciuc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *