FOTO & VIDEO! ÎPS Teofan a devenit cetățean de onoare al unei comune din județul Botoșani

Foto: Biserica Adormirea Maicii Domnului Stauceni

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, a participat, duminică, la resfințirea Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Victoria, comuna Stăuceni. Înaltul prelat a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, alături de un sobor de preoți. La finalul slujbei, la care au participat sute de oameni, ÎPS Teofan a primit distincția de cetățean de onoare al comunei Stăuceni, disticție ce i-a fost înmânată de primarul comunei, Cosmin Epuraș.

Biserica ” Nașterea Maicii Domnului”din  Victoria Filipești este ctitorie a Părintelui Patriarh Teoctist, fiu al comunei. După slujba de resfințire a bisericii, invitații au vizitat și Casa Memorială Patriarh Teoctist din Tocileni, Evenimentul a avut loc cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea satului Victoria din comuna Stăuceni.

În jurul anului 1968, locuitorii din Victoria au construit o bisericuță din chirpici numită „biserica din păpușoi”. În 1984, în plin regim comunist ateu, prin purtarea de grijă și cheltuiala proprie a mitropolitului Teoctist Arăpașu al Moldovei și Sucevei (originar din aceste locuri), s-a început construirea unei biserici de zid cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Aceasta a fost sfințită la 8 septembrie 1991 de un mare sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în frunte cu patriarhul Teoctist și cu mitropolitul Daniel Ciobotea al Moldovei și Bucovinei.

La 7 februarie 2009, în fața bisericii a fost dezvelit un bust al patriarhului Teoctist, la aniversarea a 94 ani de la nașterea sa. Bustul a fost realizat de sculptorul Marcel Mănăstireanu, prin grija domnului Cosmin Epuraș, primarul comunei, și a Consiliului Local al comunei Stăuceni. La această manifestare au participat trei ierarhi (mitropolitul Teofan Savu al Moldovei și Bucovinei, arhiepiscopul Pimen Zainea al Sucevei și Rădăuților și episcopul-vicar Calinic Botoșăneanul al Arhiepiscopiei Iașilor), 30 de preoți, autorități locale, dar și zeci de credincioși. La 30 iulie 2009, la comemorarea a doi ani de la trecerea la cele veșnice a patriarhului Teoctist, cu binecuvântarea mitropolitului Teofan Savu, s-a amplasat o pisanie care să ateste urmașilor despre zidirea acestei biserici, precum și un bust al patriarhului.

FOTO: Biserica Adormirea Maicii Domnului Stăuceni

Vezi aici VIDEO! Grupul Psaltic „Macarie Ieromonahul”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *