ÎPS Teofan va resfinți, duminică, o biserică din Botoșani

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, vine, duminică, din nou în județul Botoșani pentru a participa la resfințirea Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Victoria, comuna Stăuceni. Lăcașul de cult va fi resfințit după 30 de ani de ÎPS Teofan și un sobor de preoți din județul Botoșani. Slujba va începe la 7.30.

De asemenea, sâmbătă seară, va avea loc o slujbă de priveghere la biserică, cu mai mulți stareți din județul nostru.

Evenimentul are loc și cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea satului Victoria din comuna Stăuceni.

Inițial a fost o bisericuță din chirpici denumită „biserica din păpușoi”

În jurul anului 1968, locuitorii din Victoria au construit o bisericuță din chirpici numită „biserica din păpușoi”. În 1984, în plin regim comunist ateu, prin purtarea de grijă și cheltuiala proprie a mitropolitului Teoctist Arăpașu al Moldovei și Sucevei (originar din aceste locuri), s-a început construirea unei biserici de zid cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Aceasta a fost sfințită la 8 septembrie 1991 de un mare sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în frunte cu patriarhul Teoctist și cu mitropolitul Daniel Ciobotea al Moldovei și Bucovinei.

La 7 februarie 2009, în fața bisericii a fost dezvelit un bust al patriarhului Teoctist, la aniversarea a 94 ani de la nașterea sa. Bustul a fost realizat de sculptorul Marcel Mănăstireanu, prin grija domnului Cosmin Epuraș, primarul comunei, și a Consiliului Local al comunei Stăuceni. La această manifestare au participat trei ierarhi (mitropolitul Teofan Savu al Moldovei și Bucovinei, arhiepiscopul Pimen Zainea al Sucevei și Rădăuților și episcopul-vicar Calinic Botoșăneanul al Arhiepiscopiei Iașilor), 30 de preoți, autorități locale, dar și zeci de credincioși. La 30 iulie 2009, la comemorarea a doi ani de la trecerea la cele veșnice a patriarhului Teoctist, cu binecuvântarea mitropolitului Teofan Savu, s-a amplasat o pisanie care să ateste urmașilor despre zidirea acestei biserici, precum și un bust al patriarhului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *