Pașaportul de vaccinare va fi disponibil de luna viitoare. Ce valabilitate urmează să aibă

Foto: Digi24

Vești noi pentru români, dar și pentru restul europenilor. Pașaportul de vaccinare COVID, care va putea fi folosit pentru călătorii a intrat în etapa testelor. Potrivit ultimelor informații, acesta ar urma să fie disponibil începând cu luna viitoare. Pașaportul de vaccinare COVID care va permite călătoriile în interiorul Europei în contextul pandemiei de coronavirus a intrat în etapa testelor. Astfel, în cazul în care testele vor trece fără probleme, începând cu luna viitoare, pașaportul va putea fi operațional, scrie Capital.ro

Franța și Malta sunt primele țări care probează deja sistemul pe baza căruia va funcționa acest pașaport de vaccinare. De menționat este faptul că, certificatul UE COVID-19 a fost aprobat în Parlamentul European.

Anunțul a fost făcut la finalul lunii trecute de eurodeputatul Dragoș Pîslaru. Potrivit acestuia, Parlamentul a spus „DA” în votul final, iar documentul ar urma să simplifice deplasarea cetățenilor în UE, fără discriminări.

Totodată, acesta a mai adăugat că acest document nu este obligatoriu, cetățenii putând să circule în UE și cu un test negativ de COVID. El mai menționa că pandemia a fost cea care a forțat astfel de decizii, la care Europa trebuie să se adapteze rapid, dar și eficient.

“Parlamentul European a spus “Da” Certificatului UE COVID-19 prin votul său final, votând majoritar pentru documentul care vine să simplifice deplasarea noastră pe teritoriul UE, fără discriminare.

Certificatul nu este obligatoriu pentru a călători în alte state membre, nu ține loc de pașaport, prin urmare nu este o condiție pentru exercitarea dreptului la liberă circulație.

Am spus-o și o s-o mai spun: libera circulație pe teritoriul UE este esențială pentru a reveni cât mai curând la viața în care putem plănui din nou călătorii de muncă sau de plăcere, în care ne putem revedea rudele și prietenii de departe.

Pandemia a venit fără o dată de expirare, iar asta ne forțează zi de zi să ne adaptăm eficient, cu rapiditate”, anunță Dragoș Pîslaru.

Ce valabilitate are pașaportul COVID
În ceea ce privește perioada de valabilitate, conform propunerii făcute de Comisia Europeană, eurodeputații au fost de acord că noul “certificat UE COVID-19” – în locul “adeverinței electronice verzi”, acesta urmând să fie valabil timp de 12 luni.

Documentul va putea fi folosit atât pe telefon cât și pe hârtie și va atesta că o persoană are un test negativ de COVID, a trecut prin boală, sau a fost vaccinată împotriva COVID.

“Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară cu virusul.

Cu toate acestea, certificatele UE COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, afirmă eurodeputații”, după cum se arată pe site-ul europarl.europa.eu.

Pentru a evita discriminarea împotriva celor care nu s-au vaccinat și din motive economice, eurodeputații susțin că țările UE ar trebui „să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite”.

“Trebuie să punem în aplicare certificatul UE COVID-19 pentru a restabili încrederea cetățenilor în spațiul Schengen, în timp ce continuăm să luptăm împotriva pandemiei.

Statele membre trebuie să își coordoneze răspunsul în condiții de siguranță și să asigure libera circulație a cetățenilor în UE.

Vaccinurile și testele trebuie să fie accesibile și gratuite pentru toți cetățenii. Statele membre nu ar trebui să introducă restricții suplimentare odată ce certificatul este în vigoare”, a spus Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *