Copila de 12 ani, din Botoșani, care a trecut printr-o operație pe creier la Iași, se simte bine, este acasă, în sânul familiei, iar mama sa spune că se comportă perfect normal. Francesca este un copil cu 10 pe linie la școală și niciodată nu s-a plâns de vreo problemă de natură medicală. Mama acesteia a povestit că fata a mers la școală până în ultima zi, chiar dacă începuse să acuze dureri de cap.
„Francesca acum este foarte bine, exact cum era înainte. Pot să spun că nu am avut niciodată probleme cu ea, de mică chiar, răceli ușoare, nu mi-a luat niciodată pastilă, nu s-a plâns de dureri de cap, a fost și este un copil energic, doar că în ultimele trei săptămâni, înainte să ajungem la spital, mi s-a plâns că are dureri de cap, stare de vomă, greață și nu vedea prea bine, vedea în ceață și un pic ochișorul drept îi fugea, nu avea stabilitate. Și așa mi-am dat seama că ceva este”, a declarat mama copilei, Cristina.
Elevă eminentă de 12 ani cu o tumoră extrem de rară, operată cu succes pe creier
Specialiștii neurochirurgi ai Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași au reușit să salveze viața fetiței. Copilul a ajuns în unitatea de primi urgență în stare gravă, neurochirurgii descoperind o tumoră cerebrală extrem de rară.
„Fetița de 12 ani a ajuns în stare gravă în unitatea de primiri urgențe a Spitalului de Neurochirurgie din Iași cu dureri de cap agresive, dar și vărsături. Pacientei i s-au efectuat toate investigațiile necesare, iar în urma analizelor făcute am descoperit o tumoră cerebrală destul de rară care în termini medicali se numește ependimom. Tot în termini medicali, în urma CT-ului efectuat în urgență a fost vizibilă o leziune expansiva la nivelul ventriculului III ce blochează calea de scurgere a LCR-ului, iar în urma RMN-ului cranio-cerebral efectuat cu contrast am descoperit că este vorba despre un ependimom. Am fost nevoiți ca după trei zile de la stabilizarea fetiței să intervenim chirurgical pentru a-i extirpa tumora cerebrală. Tumora cerebrală de tip ependimom este una extrem de rară, frecventă în rândul copiilor și care se manifestă cu dureri agresive de cap, vărsături, tulburări de echilibru. Operația a durat câteva ore și fost un real succes”, susțin reprezentanții spitalului.