FOTO Planta extrem de rară, declarată monument al naturii, care se găsește la Botoșani. Specialiștii o monitorizează constant

Nu are Botoșaniul munți sau mare, dar are unele dintre cele mai frumoase locuri din România. Așa este și pădurea Stuhoasa, din comuna  Suharău, considerată o adevărată minune. Aici se găsește o plantă extrem de rară, declarată monument istoric: Laleaua pestriță sau floarea de șah.

Fritillaria meleagris mai este cunoscută și sub următoarele denumiri : floarea cap de șarpe, laleaua sălbatică sau bibilica, denumire provenită de la asemănarea modelului de pe petale cu cel de pe penele acestei păsări.

Laleaua pestriță este declarată monument al naturii și este monitorizată și protejată permanent de specialiștii Romsilva. Se regăsește în România în zone umede din județe precum Bistrița Năsăud, Gorj, Timiș, Brașov, Botoșani sau Suceava și nu doar.
Laleaua pestriță înflorește în aprilie sau mai, floarea având un motiv cadrilat, în variante de roșu spre purpuriu. Planta poate atinge înălțimea de 40 de centimetri și crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri.

Foto: Cocotoni hai-hui Ionuț Haidau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *