Atenție! Nu mai puteți merge la pădurile din jurul Botoșaniului! Culesul de flori sau urzici, dar și recreerea, restricționate

foto: pinterest.com

Botoșănenii nu vor mai putea merge să culeagă flori sau urizici, dar nici să se recreeze în pădurile de la marginea municipiului Botoșani. La propunerea directorului Direcției Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Mihai Țurcanu, a fost luată măsura restricționării accesului populației din municipiul Botoșani în păduri, în special în cea de la Lebăda, acolo unde au fost găsiți 11 porci mistreți morți. Propunerea DSVSA a fost inclusă într-un plan de măsuri pe care autoritățile, în special Poliția, îl va pune în aplicare în perioada imediat următoare.

De asemenea, autoritățile județene au transmis Primăriei Botoșani să instituie un filtru de dezinfecție pe drumul care duce spre Mănăstirea Lebăda și spre o fermă pe care omul de afaceri Ioneșl Țâmpău o deține în zona respectivă.

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a transmis, marți, că virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la un număr de 11 porci mistreți gasiți morți, pe 9 și pe 11 aprilie, în stufărișul de la Iazul Lebăda, de pe raza localității Tulbureni. Cazul nou PPA a fost depistat  pe raza fondului de vânătoare nr. 12 Bălușeni, administrat de A.J.V.P.S. Botoșani.

Confirmarea PPA a fost declarată în urma emiterii  buletinului de analiză de către Laboratorul de Referință al I.D.S.A. București.

Imediat, cadavrele au fost distruse prin incinerare si ingropare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acțiuni de dezinfecție și protecție a zone infectate.

Marți, a fost convocata  ședința Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Botosani, sub coordonarea prefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții .

Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

Proprietarii de porci domestici din zonă au fost informati să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreți sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

 

Mai mulți porci mistreți găsiți morți în pădurile Botoșaniului. Analizele au arătat că aveau pestă porcină africană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *