Profesorul botoșănean, care l-a avut ca student inclusiv pe un fost premier al României, va fi înmormântat astăzi

Renumitul profesor universitar Ioan Caproşu, originar din Botoșani, membru de onoare al Academiei Române, va fi înmormântat astăzi, la ora 11, la Cimitirul „Eternitatea”. Regretatul istoric s-a stins din viaţă în cursul zilei de vineri, la vârsta de 86 de ani. Cadrul didactic, membru al corpului academic de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a fost unul dintre cei mai reputaţi istorici din cadrul Facultăţii de Istorie, specialist al perioadei medievale şi premoderne româneşti, important editor de documente slave şi româneşti privitoare la istoria Iaşului şi a Moldovei.

Printre studenţii profesorului Ioan Caproșu s-a numărat şi fostul premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta decis să îi aducă un ultim omagiu prin care afirmă faptul că îl credea nemuritor. Acesta deplânge decesul celui care a fost un părinte de oameni adevărați.

„L-am crezut nemuritor. Aşa cum încă mai cred că sunt toţi cei care au fost aidoma Profesorului Ioan Caproşu – din generaţia sa intelectuală, hrăniţi cu aceeaşi profundă dragoste pentru istoria noastră. Acea familie de spirit, căreia îi aparţin atâtea minţi luminate, se stinge încet-încet. „Magistru” nu e un cuvânt suficient; e prea îngust şi nedrept. A fost părinte de oameni adevăraţi, suflet cald şi generos pentru oricine încerca să îşi depăşească propria condiţie”, se arată în mesajul publicat de Mihai Răzvan Ungureanu pe o reţea de socializare.

Ioan Caproşu s-a născut pe 26 august 1934, în comuna Mitoc din fostul judeţ Dorohoi. A absolvit cursurile Facultăţii de Istorie de la Iaşi, ulterior rămânând cercetător la Institutul „Xenopol” din Iaşi. A devenit apoi cadru didactic univesitar, în anul 1979 obţinând titlul ştiinţific de doctor în istorie cu teza „Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea”. A primit numeroase distincţii pentru activitatea sa academică, participând totodată la importante cercetări, fiind autor al unor lucrări valoroase pentru studierea istoriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *