Durere în învățământ. A murit un reputat profesor din Botoșani, membru de onoare al Academiei Române. „Durerea e mare, cuvintele multe sunt de prisos”

Un cunoscut și apreciat profesor în întreaga Românie s-a stins din viață. Este vorba despre profesorul de istorie Ioan Caproșu, de 85 de ani, născut la Mitoc, în județul Botoșani. Acesta s-a îmbolnăvit la începutul acestui an. A stat aproximativ o lună în spital după care s-a transferat la un centru de îngrijire din apropierea Bacăului.

Ioan Caproșu era membru de onoare al Academiei Române.

„A plecat dintre noi un mare profesor botoșănean, un academician. Durerea e mare, cuvintele multe sunt de prisos. Dacă astăzi sunt ceea ce sunt, dacă am rigorile mele față de elevi și profesori, dacă am grijă la forma și fondul tuturor celor pe care care le scriu, Lui I se datorează! Domnului Profesor Academician Ioan Caproșu, Omul providențial, profesorul celest care mi-a marcat anii de studenție/ucenicie și toată cariera ulterioară, prin faptul, printre alte multele, că a fost îndrumător al meu în redactarea tezei doctorale! Rămas bun, Domnule Profesor! Acolo, undeva, pe biroul dumneavoastră, așteaptă un pahar nebăut de vin și exemplare din ziarele botoșănene pe care vi le aduceam și care rămân necitite”, spune profesorul Daniel Botezatu.

Potrivit Ziarul de Iași, neobosit editor de documente și cercetător al istoriei Iașilor și Moldovei de la primele documente medievale până în secolul al XIX-lea, profesorul Caproșu lasă în urmă o operă vastă și importantă pentru oricine se va apleca și de acum înainte asupra trecutului meleagurilor noastre.  Contribuțiile sale la colecția Documenta Romaniae Historica nu au reprezentat doar restituiri importante de documente, ci au deschis calea unor interpretări istorice esențiale pentru istoria vieții cotidiene medievale și premoderne românești.

Cercetările sale asupra documentelor românești au fost valorificate în studii valoroase de istorie economică și socială (O istorie a Moldovei prin relațiile de credit până la mijlocul secolului al XVIII-lea, Iași 1989, Relațiile ecomomice ale Brașovului cu Moldova, Chișinău 1992, împreună cu Constantin A. Stoide) . Profesorul și-a folosit priceperea și dăruirea în editarea primei ediții filologice a Bibliei de la 1688 (împreună cu reputații filologi Alexandru Andriescu și Vasile Arvinte). Orașul Iași îî datorează lucrările Documente privitoare la istoria orașului Iași  și Iașii vechilor zidiri până la 1821, în colaborare cu Dan Bădărău.

Domnia Sa și-a folosit atât formația sa de istoric, cât și pregătirea sa filologică în pregătirea unei generații excepționale de editori de documente și istorici, precum Petronel Zahariuc, Maria-Magdalena Székely, Laurențiu Rădvan și mulți alții. Exigent, sever, dar un foarte bun pedagog, Profesorul Ioan Caproșu a rămas în inima multor generații de absolvenți prin insuflarea dragostei pentru Document în particular și pentru Istorie în general. Domnia Sa a fost Decan al Facultății de Istorie într-o perioadă de restructurare (1990-1996) și a promovat întotdeauna valoarea, prin aducerea la catedră a unor cercetători deja consacrați (Ștefan Gorovei, Victor Spinei, Dan Gh. Teodor) sau prin promovarea unor tineri (pe atunci) absolvenți. Ca o recunoaștere a meritelor Domniei Sale, Profesorul Caproșu a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2012.

Știința istorică românească și Facultatea de Istorie pierd unul din cei mai mari dascăli și cercetători ai trecutului ținuturilor noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *