ANI confirmă declanșarea unei anchete în cazul fostului primar din Brăești, care și-a angajat soția în Primărie

Agenția Națională de Integritate (ANI) confirmă declanșarea unei anchete în cazul fostului primar al comunei Brăești, Ioan Toma, după ce acesta și-a angajat soția în primărie. Sesizarea la ANI a fost depusă de un actual consilier local, care a obținut documentele de angajare ale soției primarului și a constatat conflicul de interese săvârșit de fostul primar.

„Referitor la sesizarea dumneavoastră privind pe Toma Ioan- primar al comunei Brăești, județul Botoșani, vă facem cunoscut că aceasta face obiectul lucrărilor cu nr. (…), iar inspectorul de integritate desemnat potrivit art. 9 alin (1) din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, va efectua evaluarea respectării regimului juridic al conflictului de interese”, se arată în adresa transmisă de ANI.

În 2015, în calitatea sa de primar, Ioan Toma a decis angajarea soției sale, Violeta Toma, în baza unei convenții civile de prestări servicii (convenția 4.296 din 2 decembrie 2015). Violeta Toma a primit un post de „operator rol” în cadrul Primăriei Brăești, în locul unei foste funcționare care s-a pensionat. În Primăria Brăești, Violeta Toma avea atribuții ca funcționar contractual de constatare, impuner și urmărire a taxelor și impozitelor locale încasate de la persoanele fizice și cele juridice.

Convenția a fost încheiată pentru 36 de luni, iar salariul de 1.697 de lei. Pentru a-i majora salariul soției, primarul Toma a semnat, ulterior, acte adiționale la contractul de prestări servicii. Astfel, pe 1 februarie 2017 salariul de bază a fost majorat la 2.037 lei, pe 1 iulie 2017 la 2.531 lei, iar pe 1 ianuarie 2018 la 3.325 lei.

Ulterior, pe 3 decembrie 2018, fostul primar din Brăești și soția sa semnează o nouă convenție civilă de prestări servicii valabilă pe o perioadă de doi ani, cu un salariu de 3.325 lei. Lucrurile nu s-au oprit aici, iar primarul din Brăești a decis, ca de la 1 ianuarie 2019 salariul soției să crească la 3.675 de lei, iar de la 1 aprilie 2019 la 4.300 de lei.

Interesant este că în fișa postului semnată atât de fostul primar PNL, cât și de soția sa scrie că salariatul „execută și alte atribuții stabilite de primarul comunei”, ceea ce denotă foarte clar conflictul de interese existent.

 

Un fost primar din Botoșani, reclamat la ANI după ce și-a angajat soția în primărie și a plătit-o regește

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *