Un fost primar din Botoșani, reclamat la ANI după ce și-a angajat soția în primărie și a plătit-o regește

primarie sigla generic, stiri, botosaniFostul primar al comunei Brăești, Ioan Toma, a fost reclamat la Agenția Națională de Integritate (ANI), după ce și-a angajat soția și a plătit-o preferenția. Sesizarea la ANI a fost depusă de un actual consilier local, care a obținut documentele de angajare ale soției primarului și a constatat conflicul de interese săvârșit de fostul primar.

În 2015, în calitatea sa de primar, Ioan Toma a decis angajarea soției sale, Violeta Toma, în baza unei convenții civile de prestări servicii (convenția 4.296 din 2 decembrie 2015). Violeta Toma a primit un post de „operator rol” în cadrul Primăriei Brăești, în locul unei foste funcționare care s-a pensionat. În Primăria Brăești, Violeta Toma avea atribuții ca funcționar contractual de constatare, impuner și urmărire a taxelor și impozitelor locale încasate de la persoanele fizice și cele juridice.

Convenția a fost încheiată pentru 36 de luni, iar salariul de 1.697 de lei. Pentru a-i majora salariul soției, primarul Toma a semnat, ulterior, acte adiționale la contractul de prestări servicii. Astfel, pe 1 februarie 2017 salariul de bază a fost majorat la 2.037 lei, pe 1 iulie 2017 la 2.531 lei, iar pe 1 ianuarie 2018 la 3.325 lei.

Ulterior, pe 3 decembrie 2018, fostul primar din Brăești și soția sa semnează o nouă convenție civilă de prestări servicii valabilă pe o perioadă de doi ani, cu un salariu de 3.325 lei. Lucrurile nu s-au oprit aici, iar primarul din Brăești a decis, ca de la 1 ianuarie 2019 salariul soției să crească la 3.675 de lei, iar de la 1 aprilie 2019 la 4.300 de lei.

Interesant este că în fișa postului semnată atât de fostul primar PNL, cât și de soția sa scrie că salariatul „execută și alte atribuții stabilite de primarul comunei”, ceea ce denotă foarte clar conflictul de interese existent.

Un funcționar de la Consiliul Județean Botoșani, în vizorul Agenției Naționale de Integritate

One thought on “Un fost primar din Botoșani, reclamat la ANI după ce și-a angajat soția în primărie și a plătit-o regește

  1. Asa va place sa mințiți lumea!
    1. Soția era angajata în primărie, încă din 76, deci când a venit el primar ea era acolo.
    2. Salariu scris de voi poate e brut, nu mai mințiți lumea ca ăștia sunt banii care ii lua… Mai trebuie scăzute taxele.
    3. Păcat… A 3 a putere în stat a ajuns sa scrie articole doar pentru can can… Si contra cost…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *