El este botoșăneanul care a gătit pentru Bill Gates și Emannuel Macron și este singurul român angajat ca bucătar în Prefectura Lyon. Povestea sa este demnă de film!

Un bucătar din Botoșani, în vârstă de 47 de ani, a ajuns să gătească pentru mari personalități ale lumii, printre care și Bill Gates și Emmanuel Macron. Este vorba despre Constantin Pocai, din Dorohoi, care lucrează de zece ani ca bucătar  în Franța. Botoșăneanul muncește chiar pentru Prefectura din Lyon, ca bucătar secund. Trăiește o frumoasă poveste de iubire cu o femeie din Sibiu și se poate considera împlinit atât din punct de vedere profesional, cât și personal, spune el.

„Am călătorit foarte mulți ani prin lume, am văzut și lucruri unice, dar și război în Turcia, cu kurzii și Ogealan, președintele kurzilor”, povestește botoșăneanul.

A plecat singur de la 17 ani de acasă, iar prima sa ieșire în lume a fost în Turcia. Nu îi plăcea să se roage de părinți să îi dea cinci sau 10 lei așa că a decis să își câștige singur banii.
„Viața printre oale a început de prin 91, am lucrat pe litoral, la Mangalia vreo 3 luni și am prins un pic „microbul” bucătăriei. Încercam uneori să impresionez câte o fată cu „delicatesele mele culinare” până într-o zi când am încercat să fac clătite flambate și era să dau foc la casă”, povestește Constantin.

A lucrat apoi în Sicilia, într-un restaurant cu specific pescăresc, aproape 3 ani, unde în fiecare zi erau în jur de 500 de clienți.

Intram dimineata la 10.00 în restaurant și mai ieșeam la 3-4 dimineața. În afara sezonului era un pic mai calm. Pe urmă am plecat la Roma unde a fost foarte greu, dar mă descurcam pentru că vorbesc italiana, siciliana, franceza și engleza”, spune botoșăneanul.
Povestește că a avut ocazia să se întâlnească chiar cu unul dintre bucătarii Vaticanului, care i-a spus că orasul Lyon, în Franța, este capitala mondială a gastronomiei. Așa că nu a stat pe gânduri și în trei zile a plecat în Franța.
„15 iunie 2011-eram în Marsilia. Când am coborât din bus nu aveam nici un cent, a fost greu, foarte greu, dar nicio dată nu am fost tentat să fur sau alte prostii, totuți obiectivul meu era să ajung în Lyon și cum nu aveam niciun ban am zis … plec pe jos și am plecat. Am mers pe jos 3 zile, fără mâncare, fără apă, în luna iunie. După multe peripeții am ajuns în Lyon (în această perioadă nu vorbeam franceza 10 cuvinte) românii aici te ajută, doar dacă au un avantaj, dacă nu slabe șanse. Am locuit într-un cort vreo 10 luni de zile, aveam noroc de multele asociații caritabile care te ajută în acest oraș, iar toată ziua nu făceam altceva decât să încerc să învăț franceza, de multe ori cu lumea de pe stradă etc. Intr-un final am avut șansa să întâlnesc o asistentă socială care m-a ajutat peste așteptările mele, iar datorită ei am avut primul acoperiș deasupra capului,  un „foyer”,  un cămin pentru persoane fără venituri. Am depus enorm de multe CV -uri în restaurante, dar problema mea a fost că nu vorbeam suficient franceza. Totuși, într-o zi am găsit un loc de muncă la o firmă de curățenie de la 5 dimineața la 13 după amiaza pentru un salariu de 280€ pe lună, muncă 4 zile pe săptămână și am muncit așa 2 ani de zile. Intr-o zi am vazut emisiunea Masterchef francez și am zis în mintea mea să găsesc pe cineva să mă ajute să particip, dar ideea a picat repede pentru că nu vorbeam franceza atât cât să pot intra într-un asemenea concurs. Eu tot mă agitam să vorbesc în stânga și în dreapta pe la românii pe care începusem să-i cunosc, despre ideea cu Masterchef, dar râdeau și făceau glume, faptul că râdeau m-a încurajat atât de mult că nu mai dormeam noaptea. Intr-un final, am găsit un tânăr asistent social francez care vorbea și puțin românește și mi-a spus – te bag la un restaurant social și înveți și dacă totul e ok te ajut să trimiți candidatura la Masterchef-, visul începuse să prinda ușor -ușor viață”, ne-a povestit botoșăneanul.
Aici, putea să gătească și ce dorea el așa că făcea sarmale, sosuri grecești, iar clienții apreciau preparatele sale. A lucrat aici șase luni, fără să fie plătit. Era mulțumit că își poate pune în practică ideile.

„Într-o zi, mare surpriză, un ziarist de la ziarul național „Le Progres” a venit la restaurant pentru că auzise că vreau să particip la emisiune. În acel interviu cred că am vorbit cel mai mult franceza decât am vorbit-o vreodată”, spune Constantin.

În 2015, a intrat într-o școală de bucătari. Era singurul român de acolo și mulți râdeau de el, spune Constantin. El nu s-a lăsat descurajat, ci dimpotrivă, le-a arătat că poate și i-a uimit cu preparatele sale și cu premiile obținute la diverse concursuri. A participat inclusiv la festivaluri de sculptură în fructe, la care erau și câte 400 de participanți. A stat la discuții cu Patrice Pilati, un bucătar de top din Marsilia, care prepara mâncare pentru mari staruri  precum Zidan. A gătit alături de Wiliam Jaques, fost bucătar al președintelui Mitterand, al Franței.

„Este foarte greu să intri în grupul acestor oameni. Dacă cineva nu te prezintă nu ai nicio șansă, sunt oameni care sunt de o simplitate ieșită din comun, oameni care fac mese festive pentru regele Marocului sau presedintele francez, etc și nu ai voie să greșești sau să îți faci o reputație urâtă. O singură greșeala și pierzi tot respectul”, ne-a precizat Constantin.

A găsit și pentru întâlnirea lui Macron cu Bill Gates, din Lyon.  Un meniu ajunge și la 700 de euro într-un restaurant din Lyon.

„Un salariu de bucătar simplu poate ajunge până la 1700 -2000€ pe lună, nu e mare lucru pentru Lyon, dar e ok. Un bucătar de top poate ajunge la 5000-7000 € pe lună. În prefectura Lyon-ului am lucrat secund în bucătăria de protocol, iar șeful bucătar, un fost bucătar al președintelui Chiraq,  iar ca să intru acolo, după ce am fost de acord să lucrez acolo,  mi s-au cerut două caziere judiciare, francez și român. De când este prefectura Lyonului, de 150 de ani, am fost singurul român care a lucrat în acest serviciu”, ne-a spus botoșăneanul.

Constantin spune că și-ar dori să vină în țară să pună în practică ce a învățat acolo. Mai ales că știe să gătească aproape orice, mâncăruri românești, italienești, turcești, meniuri ca în Franța, Grecia etc.

One thought on “El este botoșăneanul care a gătit pentru Bill Gates și Emannuel Macron și este singurul român angajat ca bucătar în Prefectura Lyon. Povestea sa este demnă de film!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *