Trei persoane din Botoșani, condamnate pentru fraudă cu fonduri europene

foto: news.ro

Trei persoane din Botoșani, care au fost membri ai aceleași familii, au fost condamnați, marți, de Tribunalul Botoșani, într-un dosar privind săvârșirea unor fapte de corupție. Este vorba de un bărbat, fosta sa soție și mama acestuia, care au fost găsiți vinovați, în primă instanță, de fraudă cu subvenții agricole, acordate din bugetul Uniunii Europene.

Ciprian Constantin Postolache, care a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, a fost condamnat la o pedeapsă de închisoare sub supraveghere de doi ani, nouă luni și zece zile pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Citește și: Patronul unei firme din Botoșani, acuzat de evaziune fiscală de 40 de milioane de lei

Fosta sa soție, Mirela Maria Szabo (fostă Postolache), a fond condamnată pentru aceeași faptă la un an și patru luni de închisoare sub supraveghere, în timp ce Floarea Postolache a primit o pedeapsă de un an și patru luni de închisoare sub supraveghere pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Instanța i-a obligat pe cei trei să returneze subvențiile agricole încasate ilegal. 

De asemenea, Tribunalul „obligă pe inculpatul Postolache Ciprian Constantin, în solidar cu inculpata Postolache Floarea, să plătească părții civile Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură suma de 245.896,52 lei, la care se vor adăuga accesoriile calculate potrivit Codului de procedură fiscală”. 

Potrivit procurorilor DNA, unul dintre cei doi botoșăneni, beneficiind de ajutorul celui de-al doilea, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în perioada 2012-2015, mai multe documente false (convenţii civile, adeverinţe etc.) în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate. Prin aceste demersuri, cei doi inculpaţi ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 245.896 lei. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 246.164 lei. 

 

Fabrică din Botoșani scoasă la vânzare cu o sumă record: 2,6 milioane de euro

2 thoughts on “Trei persoane din Botoșani, condamnate pentru fraudă cu fonduri europene

  1. Numai cazul asta credeti ca este..mai este un domn primar din județ care la fel din 2012 intrând primar si pana in prezent la care el cand a intrat la primărie avea 0.50 ha teren proprietate iar după ce a intrat omul la conducere are proprietati de nu mai stie ce să facă cu ele..proiecte pe fiusu..toata gama de utilaje..2 iazuri..arabil ..pășune..La fel pe fiusu..nu mai zic au făcut o cooperativă si „cap” este o rudă de a lui..si are cca 200 ha pășune.. bani la greu si acolo..dar nu se vede nimic în urmă.. Dacă aduce rar câțiva saci de îngrășăminte iar restul împart.. La care dom primar și fiul acestuia nu au nici un habar cu agricultura..arătau terenul altui fermier avand control la apia..fermierul care lucra chiar in timpul cand recolta din urmă dom primar arata acel teren..iar fermierul care lucrează terenul se judecă si in ziua de astazi..nu sunt mana-n mână cu cei de la APIA?..si daca fara frică totul..si in ziua de azi la fel declara..si nu lucrează el nimic ..ci lucrează un alt fermieri.. deci după cum se vede..el declara terenul care îl.lucreaza alti fermieri..trecandu-l pe fiusu..care e si angajat ca sofer pe microbuzul școlar..astia nu se pot controla..la fel ca acest domn..din 2012 oare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *