Alexandra Huțu, PSD: „Politizarea de către PNL a funcției de secretar general al Instituției Prefectului este o abatere gravă de la lege”

Date fiind declarațiile publice ale parlamentarilor PNL și prefectului PNL din Botoșani, care s-au antepronunțat și chiar au făcut selecție în partid pentru identificarea unei persoane care să ocupe funcția de secretar general al Instituției Prefectului, funcție publică din categoria înalților funcționari publici, deputatul PSD, Alexandra Huțu, a cerut ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, să explice de ce funcția de secretar general al Instituției Prefectului, nou înființată, a fost politizată.

Am solicitat oficial, în numele botoșănenilor care m-au trimis în Parlament, să mi se explice ce înseamnă asumarea politică a secretarului general al Instituției Prefectului, atât timp cât o astfel de funcție poate fi ocupată numai de o persoană care nu are voie sa fie membru al unui partid politic, sub sancțiunea demiterii din funcția publică. De asemenea, am cerut să mi se comunice care este cadrul legal pentru numirea definitivă a unei persoane, deja identificată și nominalizată, în funcția de secretar general al Instituției Prefectului, fără ca aceasta să promoveze vreun concurs în acest sens și fără să fi absolvit programele de formare specializată la Institutul Național de Administrație, condiție specifică și obligatorie pentru ocuparea acestei funcții. Ce e și mai stupefiant este că liberalii botoșăneni au făcut această selecție deși postul încă nu există în organigrama Prefecturii, deci nu poate fi ocupat„, a declarat deputatul PSD, Alexandra Huțu.

Funcția de secretar general al Instituției Prefectului a fost înființată prin OUG nr. 4/2021, același act normativ modificând statutul prefectului și subprefectului. Practic modificarea permite prefecților și subprefecților să fie membri de partid și să facă mai mult politică decât administrație publică în slujba județelor, iar secretarul general al prefecturii trebuia să fie garantul stabilității și să asigure managementul tehnic la nivelul acestei instituții, însă acest lucru nu se întâmplă.

Cum este posibil ca liberalii să organizeze la nivelul partidului selecția persoanei care va ocupa funcția de secretar general al Prefecturii, în condițiile în care în Codul Administrativ se prevede că gestionarea concursului de selecție și a concursului de promovare pentru ocuparea funcțiilor publice din categoria înalților funcționari publici, se realizează de către o comisie de concurs permanentă și independentă? E un non-sens ceea ce fac liberalii botoșăneni, dar mai ales ilegal! Oare când se vor opri din a încălca legea? Prefectura nu este anexă de partid! Nu vă mai bateți joc de botoșăneni, stimați liberali și nu mai folosiți Prefectura ca să vă țineți acolo ședințele de partid!„, a concluzionat deputatul social-democrat.

Din nefericire, soluția Guvernului Austerității Naționale de profesionalizare a administrației de la nivelul conducerii prefecturilor este reprezentată de înființarea unor funcții de înalți funcționari publici pentru care organizează concurs de pile, relații și cumetrii în interiorul partidelor aflate la guvernare, și nu de respectarea interesului cetățeanului.

Un întreg sistem al administrației publice care trebuie să fie în slujba cetățenilor din fiecare județ, nu al unor politruci cu interese personale sau de grup, a fost călcat în picioare!

Întrebarea transmisă de parlamentarul PSD, Alexandra Huțu către Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=61908&idl=1

Sursa: comunicat PSD

4 thoughts on “Alexandra Huțu, PSD: „Politizarea de către PNL a funcției de secretar general al Instituției Prefectului este o abatere gravă de la lege”

  1. Corect punct de vedere.
    Unele partide au incadrat functii fara a fi bugetate, dar au anuntat cu surle si trambite in toata presa cine va ocupa functia respectiva.
    Alte partide dau lupte crancene pentru familia traditionala compusa din sot, sotie si amant.
    Cu totul altele adunaturi de politicieni desfiinteaza sporuri ale bugetarilor fara a le … desfiinta.
    Unii fac declaratii fara sa aiba nimic a spune, ci doar ca sa nu le uite lumea numele.
    Cate unii ne inchid in case de la 22.00 in loc de 23.00 – de parca intr-o ora reinventam pamantul.
    Zau … Fiecare cu ciudateniile lui.
    Mare-i gradina Ta, Doamne !

  2. Dar matale de unde ai izvorat de este deja caustica? Nu am auzit sa fi facut ceva la Botosani,nici nu stiam ca existi si acum,cand s-a intaplat,te faci Zana. Las-o moale sa nu calci in …ce nu trebuie la varsta matale..Mai bine vezi ceva nou la Bucale,ai camera,ai masa, nu au ai …n dar il afli pe loc.Succesuri si fii mai blanda ca abia ai ajuns acolo si nici nu stii toate usile de intrare.

  3. Nu va faceti probelme , omu e pus si atat a dat spagile la cine trebuie si a fost numit doar pentru salariu foarte mare
    DE UNDE VINE OMU ???
    VIRGINEL ARE PROIECTE IAR IN SCHIMBUL SPAGILOR SA NEGOCIAT FUNCTII ANETE SI ETCO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *