VIDEO Un botoșănean a dat foc la o mănăstire, iar acum plătește pentru asta. Ce a fost pus să facă

Un bărbat din Botoșani, care a provocat incendiul de la Mănăstirea Râmeț, din județul Alba,  din primăvara anului 2020, a fost condamnat la închisoare cu amânare pentru distrugere din culpă, dar și la muncă în folosul comunității în incinta mănăstirii sau la Primăria Teiuș.

Acesta era voluntar în incinta lăcașului de cult, a provocat neintenționat incendiul care s-a soldat cu pagube în valoare de 200.000 de lei. 

G.P. a rămas la mănăstire și și-a cerut iertare și a dorit să îndrepte lucrurile și să ajute la recuperarea prejudiciului.

În urma anchetei realizate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, bărbatul a încheiat un acord de recunoaștere al vinovăției, potrivit Alba24.ro.

El a povestit în fața instanței că la data de 16.04.2020, în jurul orelor 16:30, a adunat crengile și iarba care au rămas după curățenia de dinainte de Sărbătorile Pascale, a făcut o grămadă în partea de sus a grădinii și a livezii, în apropierea zidului de piatră și beton și le-a dat foc. A supravegheat atent focul până în momentul în care acesta era aproape stins, că a udat de jur împrejur focul cu un furtun cu apă, dar apoi a părăsit incinta focului pentru a se întâlni cu martora M. G., în incinta locului de cazare, urmând ca aceasta să îi încarce cartela telefonică.

După aproximativ 15 minute de când a ajuns în incinta locului de cazare, s-a întâlnit cu un muncitor al mănăstirii, care i-a spus că arde ceva în partea de sus a mănăstirii.

S-a dus în zona respectivă și a văzut că ardea magazia de lemne, de lângă zidul de piatră și beton, unde el aprinsese resturile, posibil ca urmare a faptului că s-a aprins iedera de pe zid și astfel focul s-a extins. Nu în ultimul rând, inculpatul a arătat că a încercat să mobilizeze cât mai multă lume pentru a-l ajuta la stingerea focului și că a fost puternic afectat emoțional după incident.

De asemenea, el a mai arătat că, ulterior incendiului, a rămas în continuare ca voluntar în cadrul Mănăstirii Râmeț, lucrând pentru a încerca să achite contravaloarea a ceea ce a ars”, se arată în motivarea instanței.

Decizia Judecătoriei Aiud din data de 15 ianuarie

Pentru fapta sa bărbatul a fost condamnat la șapte luni de închisoare cu amânare, muncă în folosul comunității și plata a 165 de lei cu titlul cheltuieli de judecată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *