Într-o comună din Botoșani, școlile sunt încălzite ”smart”. Temperatura, controlată cu ajutorul telefonului mobil

Școlile din comuna Pomârla, județul Botoșani, sunt încălzite la fel ca acelea din Finlanda sau Suedia: cu apă caldă extrasă din pământ, din apele subterane, iar temperatura este controlată prin intermediul unui smartphone, potrivit Digi24.

Primăria comunei Pomârla a investit 100.000 de euro în acest sistem, care a redus la jumătate facturile plătite pentru cele cinci instituții de învățământ din localitate, unde învață aproape 370 de copii. Fochistul, care până acum avea grijă ca sobele să aibă lemne, controlează temperatura din clase de pe telefonul mobil. După ce 13 ani a trebui să spargă lemne, să ”butoneze” telefonul și să vadă parametrii la centrală i se pare floare la ureche.

Programul de control permite reglarea temperaturii, trimite avertizări dacă au apărut defecțiuni și se poate autoregla în funcție de evoluția temperaturilor exterioare. Dumitru Chelariu, primarul comunei, spune că a văzut pentru prima oară un astfel de sistem de încălzire în țările nordice, în urmă cu mai bine de două decenii. Următoarele proiecte ale primăriei din Pomârla vizează realizarea unor sisteme de ventilație și montarea unor panouri fotovoltaice în școli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *