Doliu! A murit un important om de cultură din Botoșani

În acest final de octombrie Darabaniul este în doliu. În această dimineață, unul dintre cei mai importanți colecționari din județului Botoșani și cel care a pus totul în slujba înființării unui muzeu de istorie și etnografic la Darabani, Dumitru Haha, cetățean de onoare al orașului, a plecat spre o lume mai bună.

Dumitru Haha, cunoscutul colecționar și om de cultură dărăbănean a trecut la cele veșnice sâmbătă, 31 octombrie 2020, după o grea suferință. Născut în 1953, la Bajura, Dumitru Haha a fost primar al Orașului Darabani, imediat după 1989, ulterior, fiind director al filialei Darabani a Băncii Comerciale Române. Era cunoscut de toată lumea ca un mare pasionat de istorie și un colecționar cu acte în regulă. În casa părintească de la Bajura, de-a lungul vieții, a adunat mii de artfecate, cu valoare istorică și etnografică. Cunoștea foarte bine istoria locală, toponimia și legendele zonei. În 2012 a declarat pentru Darabaneni.ro: „Vreau ca tinerii să se poată bucura de munca mea de o viaţă”.

În 2014, în urma unor eforturi conjugate, a luat ființă Muzeul Nordului, în interiorul Conacului Balș, după ce Dumitru Haha a donat orașului Darabani toată colecția sa istorică și etnografică. Singura condiție pusă a fost aceea de a fi custodele muzeului atât timp cât va fi în putere. Astăzi, orașul Darabani a pierdut pe unul dintre cei mai împătimiți fii ai săi și pe unul care i-a lăsat moștenire un patrimoniu de o valoare incontestabilă. Memoria lui Dumitru Haha va dăinui prin artefactele pe care le-a lăsat urmașilor și prin muzeul pe care l-a înființat și organizat după sufletul său.

Sursa: Dărăbăneni.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *