Şcoala din Botoșani, unde înveţi gratuit să ţeşi covoare. Aici vin cursanţi din toată ţara

O familie de săteni din judeţul Botoşani, renumiţi pentru covoarele lor tradiţionale, lucrate manual, au organizat o şcoală de ucenici într-ale ţesutului. Aceştia nu vor să se piardă acest meşteşug, fiind ultimii din breasla lor, în nordul extrem al Moldovei. La cursurile gratuite ale soţilor Ivănuşcă vin ieşeni, suceveni şi chiar constănţeni, scrie Adevarul.ro.

Vasile şi Maria Ivănuşcă, doi săteni din comuna Todireni, judeţul Botoşani, sunt renumiţi deja la marile târguri din România pentru covoarele lor tradiţionale. Acestea sunt lucrate manual sau cu ustensile folosite de sute de ani pentru acest meşteşug. Inclusiv modelele covoarelor sunt documentate etnografic şi multe dintre acestea au o vechime considerabilă. Fiind ultimii din breasla lor, cel puţin în judeţul Botoşani, familia de meşteri ţesători din Todireni a găsit o metodă de a transmite meşteşugul mai departe. Au înfiinţat, cu ajutorul Şcolii Populare de Artă din Botoşani, o adevărată şcoală de făcut covoare tradiţionale româneşti.

Soţii Ivănuşcă ţes covoare de când se ştiu. Vasile Ivănuşcă a fost pădurar şi a avut o adolescenţă marcată inclusiv de lipsuri financiare. A fost nevoit să ţeasă covoare pentru a-şi plăti internatul la liceu. A muncit şi în străinătate. Dorul de comuna natală l-a adus înapoi în satul Cerneşti, comuna Todireni. Aici, împreună cu soţia, au riscat totul şi s-au apucat de făcut covoare tradiţionale.

Citeste mai mult: adev.ro/qimqm6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *