Comunele din județul Botoșani fără niciun incendiu în acest an

Locuitorii din opt unităţi administrativ-teritoriale din cele 78 existente la nivelul judeţului Botoşani sunt cei mai sârguincioşi „elevi‘‘ ai pompierilor. Dovadă că au acordat mai multă atenţie sfaturilor primite de la salvatorii botoșăneni este şi faptul că, în primele opt luni ale acestui an, pe teritoriul comunelor Broscăuți, Cordăreni, George Enescu, Havârna, Mileanca, Mitoc, Prăjeni, Răuseni și Tudora nu s-a produs nici un incendiu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

O analiză privind situaţia incendiilor produse pe teritoriul judeţului Botoşani arată că în alte 27 comune s-a înregistrat câte un singur eveniment cu foc. Municipiile Botoșani și Dorohoi se află la polul opus cu cele mai multe incendii, 35 respectiv 20, urmate de Flămânzi cu 18 evenimente cu foc și orașele Săveni și Darabani, cu 13, respective 12 incendii.

Datele statistice evidenţiază o scădere cu peste 15% a numărului de incendii în perioada ianuarie – august a.c., faţă de perioada de referinţă a anului trecut. Astfel, în primele opt luni ale acestui an s-au înregistrat 396 incendii, faţă de 468 câte s-au produs în aceeași perioadă a anului 2019.  141 din cele 396 incendii au fost de vegetație uscată.

Scăderea se datorează numeroaselor acțiuni de informare și educare preventivă desfășurate în ultimii ani, la nivelul județului. Anul acesta, din luna martie, campanile de prevenire au fost  derulate doar în mediul on line, pe paginile de socializare atât ale inspectoratului, cât și ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență, având în vedere faptul că situația epidemiologică nu a mai permis deplasarea în teren”, a precizat Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al ISU Botoșani. 

Pompierii botoșăneni au salvat din clădările cuprinse de flăcări 48 de persoane, 33 de adulți și 15 copii. Șapte adulți au fost spitalizați, întrucât au suferit arsuri. Din nefericire, în perioada analizată, trei persoane și-au pierdut viața în incendii.

Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse în primele opt luni sunt: instalații/aparate electrice defecte/sub tensiune, coș, burlan de fum defect/necurățat sau neprotejat față de materiale combustibile, foc deschis în spații deschise/închise  acțiune intenționatăță și fumatul în locuri nepermise. Jumătate din numărul incendiilor au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *