PSD Botoșani: „Domnule primar Flutur, vă rugăm să încetați cu presiunile asupra președinților secțiilor de votare. Reprezentanții PNL au semnat procesele verbale din toate secțiile de votare”

PSD Botoșani face un apel public la primarul Cătălin Flutur să nu mai facă presiuni care depășesc cadrul legal asupra președinților secțiilor de votare din municipiul Botoșani.

Îi solicităm public domnului Flutur să nu mai pună presiune pe președinții secțiilor de votare și să nu mai solicite demersuri ilegale. Toți membrii PNL din secțiile de votare din municipiul Botoșani au semnat procesele verbale și rezultatele au fost înregistrate și fotografiate în baza de date de la Autoritatea Electorală Permanentă. Cătălin Flutur și nici un alt membru PNL nu au dreptul să își exercite influența pentru a încerca să vicieze rezultatele reale obținute, înregistrate și raportate de Autoritatea Electorală Permanentă și de Biroul Electoral Municipal”, se arată în comunicatul transmis de PSD Botoșani.

Legile electorale, hotărârile Biroului Electoral Central și toate normele privind modul de desfășurare al alegerilor arată că toate întâmpinările și contestațiile solicitate de membrii secțiilor de votare se depun și se soluționează în cadrul secțiilor de către președintele biroului electoral din fiecare secție și este interzis să se efectueze corecții ale cifrelor ce atestă voturile valabil exprimate obținute de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți.”

Articolul nr. 95 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 arată foarte clar că:

  • „(1) În timpul operaţiunilor de votare, de deschidere a urnelor, de numărare şi totalizare a voturilor, precum şi de înregistrare a rezultatului votării în procesele-verbale se pot face întâmpinări cu privire la aceste operaţiuni.”
  • „(2) Biroul electoral al secţiei de votare hotărăşte de îndată asupra întâmpinărilor formulate.”
  • „(3) Împotriva soluţiei date cu ocazia rezolvării întâmpinării se pot formula contestații în scris. Contestaţiile se prezintă preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, care eliberează depunătorului o dovadă de primire.”

De asemenea, Hotărârea BEC Nr. 98 pentru aplicarea unitară a prevederilor legale privind întocmirea, verificarea și circuitul proceselor verbale privind rezultatele alegerilor arată că:

  • Art. 9, alin. 4: „Este interzis să se efectueze alte tipuri de corecții ale cifrelor ce atestă voturile valabil exprimate obținute de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți.”

Din moment ce toți reprezentanții PNL din secțiile de votare au semnat procesele verbale și au fost de acord cu rezultatele înregistrate, nu au făcut contestații în secțiile de votare, este ilegală orice încercare de a pune presiune publică prin intimidări sau prin alte mijloace pentru încălcarea legilor electorale în vigoare, precum și a Hotărârilor Biroului Electoral Central. Domnule Flutur nu mai induceți opinia publică în eroare și nu mai încercați să interveniți în modificarea rezultatelor consemnate legal de către fiecare secție de votare, rezultate care au fost filmate, înregistrate și stocate de către Autoritatea Electorală Permanentă”, se arată în comunicatul PSD Botoșani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *