Cum se apără Spitalul de Urgență Botoșani de acuzațiile familiei, în cazul decesului 1.361 de COVID: pacientul nu a fost tratat rău, a avut halucinații

Rudele botoșăneanului care a murit joi, 18 iunie, la Spitalul Județean de Urgență Mavromati din județul Botoșani, decesul cu numărul 1.361 de COVID-19, au acuzat personalul medical că l-a tratat rău pe bărbat.

Șefii unității medicale spun că acuzațiile familiei decedatului sunt făcute din cauza “încărcăturii emoționale”, iar bolnavul s-ar fi plâns de condițiile de internare și de felul în care este tratat de personalul medical din cauză că ar fi avut halucinații. Fratele botoșăneanului decedat a povestit că Dumitru S. a fost internat în Spitalul Județean pe data de 29 mai 2020. Pentru că a prins minivacanța de Rusalii, a fost văzut de un medic abia pe data de 2 iunie. Două zile mai târziu a fost mutat la Terapie Intensivă și foarte greu au reușit să afle date despre starea de sănătate a acestuia, scrie Libertatea.ro.

Luni, 8 iunie, pacientul a cerut de acasă, de la rude, pijamale, pentru că, spunea el, este ținut în pielea goală, iar pentru că și-a anunțat rudele despre asta, personalul medical i-ar fi luat telefonul.

El vorbea foarte clar și era conștient de tot ce face. După ce a vorbit cu unul dintre frați, a lăsat telefonul deschis și s-a auzit cum doctorul și asistentele țipau la el”, spune fratele bărbatului decedat.

Contactați de Libertatea, oficialii Spitalului Județean Botoșani au declarat vineri că știu de caz, însă motivul pentru care nu au dorit să își expună punctul de vedere a fost că “este vineri, iar conducerea spitalului a plecat acasă”. Reprezentanții spitalului au revenit cu un punct de vedere scris al doctorului Ponea Cristian, medicul-șef al secției ATI și cu al dr. Radu Malancea, managerul Spitalului de Urgență Botoșani.

Regretăm pierderile suferite de familii în această gravă criză de sănătate, forma de afectare pulmonară secundară infecției cu COVID-19 fiind severă. Atât tratamentul, cât și starea clinică a bolnavilor, agravată de hipoxie au determinat reacții imprevizibile din partea pacienților (halucinații, depresie, delir)”, scriu medicii.

„În data de 9.06.2020, în ciuda suportului ventilator noninvaziv, pacientul dezvoltă hipoxie severă, ceea ce a determinat agitație psihomotorie și a impus escaladarea suportului ventilator, necesitând intubarea și ventilația mecanică, ceea ce presupune un grad de sedare”.

Spitalul Județean de Urgență Mavromati din județul Botoșani: “Ținând cont de efortul depus de personalul Secției ATI, care lucrează în condiții excepționale, considerăm nefondate acuzațiile apărute în presă, actul medical respectând protocoalele medicale în vigoare”, a declarat dr. Ponea Cristian, medic-șef secție ATI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *