Decizie fără precedent! Un fost prim-procuror din Botoșani, condamnat la șase ani și zece luni de închisoare

prim procuror, raluca stancescu, dna, botosani.Decizie fără precedent adoptată, luni, de Înalta Curte de Casație și justiție față de un fost magistrat din Botoșani, care a fost acuzat de fapte de corupție.  Magistrații Curții Supreme au decis condamnarea fostei șefă a Parchetului din Botoșani, Raluca Stâncescu, la nu mai puțin de șase ani și zece luni de închisoare, pentru şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigarea la compromiterea intereselor justiţiei, divulgare informaţiilor secrete de serviciu şi conflict de interese.

Inițial, Stâncescu a fost condamnată la patru ani și o lună de închisoare în baza unei sentințe a Curții de Apel Târgu Mureș, dar Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie  a contestat decizia, iar Înalta Curte a majorat pedeapsa cu încă doi ani și nouă luni.

Fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani a primit și interdicția de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Fostul iubit al acesteia, Cătălin Stavără, a fost condamnat și el la trei ani de închisoare cu executare. 

De asemenea, agentul de poliție Constantin Batcă, care în primă instanță a fost condamnat la opt luni şi zece zile închisoare, a primit acum trei ani , șase luni și 20 de zile de închisoare pentru fals intelectual în formă continuată şi compromiterea intereselor justiţiei.

Totodată, fostul șef al DGA, Daniel Buliga, a fost condamnat în acest dosar la doi ani și jumătate de închisoare cu executare.

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Raluca Stâncescu, a fost trimis în judecată, în toamna lui 2017, pentru fapte de corupţie. Potrivit procurorilor DNA, şeful Parchetului împreună cu concubinul său Cătălin Stăvară a constrâns persoană să cedeze un apartament şi o garsonieră unui apropiat al lui Stăvară. Ambii l-ar fi ameninţat pe bărbat că dacă nu va face astfel procuroarea se va folosi de funcţie pentru a deschide mai multe dosare penale.

În paralel, procurorul şef ar fi determinat un poliţist, Constantin Batcă, să îi ofere acces la probele dintr-un dosar unde era inculpat Cătălin Stăvară. Magistratul a vizionat o înregistrare video de la o altercaţie dintr-un pub în care a fost implicat concubinul său. De asemenea, a divulgat înregistrări iubitului dintr-un dosar ce îl viza. O altă faptă reţinută în sarcina sa vizează achiziţia unor bunuri de la firma administrată de iubitul ei, obţinând un folos patrimonial de 697 de lei. În dosar mai este judecat iubitul ei, Cătălin Stăvară, pentru şantaj şi şeful DGA, Daniel Buliga, pentru mărturie mincinoasă şi Constantin Batcă pentru favorizarea infractorului, fals material şi compromiterea interselor justiţiei.

Citește și:

Decizie surpriză într-un dosar de corupție din Botoșani! Magistrații Curții Supreme anulează interceptările convorbirilor telefonice

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *