Căpşunari acasă. Cum a reuşit o familie de botoșăneni săraci să prospere în satul natal

O familie de ţărani nevoiaşi din Botoşani, sătulă să mai meargă la muncă în străinătate, a reuşit să dezvolte acasă o afacere prosperă. Toţi cei patru membri ai familiei Zahariuc cultivă căpşuni şi au ajuns cunoscuţi în două judeţe, pentru gustul aparte al fructelor. Oamenii spun că orice agricultor de la ţară poate trăi decent în România.

În majoritatea satelor din judeţul Botoşani, oamenii simpli trăiesc din ce apucă. Locurile de muncă sunt aproape inexistente, iar perspectivele sumbre. Cei mai mulţi supravieţuiesc din ce pot cultiva sau ce pot creşte în ogradă. În tot acest timp, tinerii de la sate pleacă pe capete în străinătate, în agricultură sau construcţii, pentru a ieşi la liman.  Familia Zahariuc, din Brăeşti, s-a confruntat, ca toţi ceilalţi consăteni, cu aceleaşi probleme: sărăcia, lipsa de perspectivă, lupta pentru supravieţuire, munca în străinătate. În urmă cu cinci ani, însă, au decis să rişte totul pentru a-şi schimba soarta. Au accesat fonduri europene, au înfiinţat plantaţii de legume şi căpşuni, iar acum sunt printre cei mai renumiţi „căpşunari“ din nordul Moldovei, reuşind să vândă numai la comandă în două judeţe. În momentul de faţă, prosperă muncind doar în familie, în satul lor natal.

Povestea succesului familiei Zahariuc a început în 2015. Atunci, băiatul cel mare al familiei, Andrei, a împlinit 18 ani şi a decis, ca mulţi alţi tineri din satele Botoşaniului, să plece în străinătate pentru a-şi ajuta financiar familia. A stat doi ani la muncă în Europa de Vest, la tăiat lemn. ”Mie nu-mi este ruşine să spun că am plecat de la zero. Eram oameni de la ţară cu problemele lor. Fiul meu, Andi, a plecat la muncă în străinătate la 18 ani.  A lucrat la pădure, o muncă foarte grea. Şi gândiţi-vă că noi suntem obişnuiţi cu munca grea. A fost exploatat la maximum. Şi banii au fost puţini. A reuşit să stea doi ani“, spune Liliana Zahariuc, creierul afacerilor familiei.

Văzând prin ce trece fiul ei în străinătate, a început să caute soluţii. „Umblam toată ziua să văd cum facem, să-l aduc acasă, să facem ceva“, spune botoşăneanca. Atunci, a aflat de fondurile europene. N-a stat prea mult pe gânduri, iar cu banii strânşi de fiul ei a investit în consultanţă şi a pus pe picioare două proiecte, unul fiind pentru băiatul ei.

„Dacă tot se dădeau bani europeni şi tot auzeam de bani europeni am zis hai să facem şi noi. Banii europeni se accesează, dacă baţi la uşă şi îţi dai interesul, se poate. I-am zis, gata o să rămâi patron la tine acasă, ai terminat cu străinătatea”, povesteşte Liliana Zahariuc.   Andrei a accesat programul „Tânăr fermier“ pentru cultivarea de căpşuni, legume, lavandă şi gladiole. Mama acestuia, Liliana Zahariuc, a accesat şi ea fonduri pentru creşterea de animale. Deşi fără experienţă, sătenii s-au mobilizat şi au început să producă încă din 2017, pe trei hectare de teren. „Eu si fiul meu am fost colegi de clasă la cursuri. Eu pe animale, el pe căpşuni şi legume. Am fost conştincioşi şi am dat drumul la treabă”, spune femeia. Familia a pornit de la 15 ari plantaţii cu căpşuni, cinci cu lavandă şi cinci ari cu gladiole. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *