FOTO O femeie din Botoșani, absolventă a Școlii de Arte Populare, a ales să devină șofer de tir. „Am fost subestimată în trafic: Ce, asta vrea să mă depășească? Femeie???”

Numărul botoșănencelor care aleg să devină șoferi pe camion este tot mai mare, chiar dacă până nu demult această profesie era dedicată bărbaților. Multe dintre femei se îndrăgostesc de șoferi de camion  și pentru a fi mai aproape de aceștia, aleg și ele această meserie. Altele se gândesc la partea financiară, care nu este deloc una de neglijat. Sunt și multe doamne și domnișoare care practică această meserie pentru că le place la nebunie. Călătoresc în diverse locuri, întâlnesc mulți oameni noi și fac exact ce le place, pe bani frumoși.

Lăcrămioara Maria Bejinariu are 37 de ani și este mama unui adolescent de 16 ani. Slăbuță, blondă, gingașă, la prima vedere nici nu ai zice că are determinarea unui șofer de camion. Lăcrămioara a studiat la Liceul „Gheorghe Asachi”, iar ulterior a absolvit Școala de Arte Populare, dar întotdeauna a fost atrasă de această profesie pentru că și tatăl său era șofer pe camion.

Am ales această meserie din plăcere în primul rând. Mereu am simțit că mă leagă ceva de mașini cu agabaritic mare (cred că de la tatăl meu se trage, el făcând cam aceeași meserie). Din păcate s-a stins acum un an și ceva, era tare mândru de mine și mereu spunea la toată lumea că fata lui e pe tir”, ne-a povestit Lăcrămioara.

Soțul său lucrează tot pe camion și la început nu a încurajat-o deloc pentru această meserie, dar Lăcrămioara nu s-a lăsat.

Și soțul a fost de părere că nu e o meserie pentru femei, el lucrând singur la prelată, dar în interior (nu comunitate). Ceea ce a dus la faptul că nu i-am zis că fac scoala pentru camion, el aflând după ce eram deja șofer profesionist. Dar, imediat după ce am venit împreună la același loc de munca, asta acum 5 ani, văzând că îmi place și mă descurc foarte bine, a fost foarte mândru de mine. Pe vremea aceea nu prea vedeai prea multe femei pe camion (cel puțin din România, mă refer pe comunitate) Nu prea am fost deacord în totalitate că e un domeniu doar pentru bărbați, aici excludem când se mai întâmplă să mai faci vreo până, o explozie, aici chiar e domeniul lor, la o mașină mica o schimbi ușor, dar asta la camion nu prea ai șanse”, spune femeia.

Nu de puține ori a fost subestimată de bărbați, mai ales în trafic. Spune însă că doar niște șoferi amatori ar subestima o femeie, cei profesioniști nu au o astfel de gândire.

Pot spune că am fost uneori subestimata în trafic- Ce, asta vrea să mă depășească? Femeie????-  Un fel de cursă pe autostrada să pot întra în banda mea. Pentru că sunt femeie nu aveam voie să îi depășesc. Aici vorbim de amatori deoarece un profesionist nu are o așa gândire, e loc pentru toată lumea”, ne-a spus botoșăneanca.

Ce îi displace însă total șoferiței de camion? Faptul că în țara noastră nu sunt autostrăzi, să poată face meseria asta ușor în România.

Ce îmi place este faptul că am avut ocazia să vizitez toată Europa, chiar și dacă a fost în interes de serviciu, am văzut cam tot ce se putea fără a da bani”, spune Lăcrămiora.

Are mulți prieteni în domeniu, care lucrează în echipaje: soț și soție. La angajare nici nu s-a pus problema că este femeie, ci dimpotrivă. Din prima clipă a primit încrederea șefilor.

Pandemia de coronavirus a fost privită diferit de ea, ca șofer de camion.

Pandemia a fost diferită cred și altfel simțită pentru fiecare. Nu prea am simțit nicio pandemie, în afara faptului că sau închis magazine, unele firme au restricționat accesul în interior, mai puțină circulație pe autostrăzi, nu s-a simțit vreo pandemie, am fost ocupați cu munca poate și nu am realizat că e vreun virus, spune femeia.

Lăcrămioara nu se vede făcând altceva. Spune că e o meserie frumoasă, chiar și pentru femei „dacă într-adevăr simți asta”.

Iar mie mi se pare chiar ușoară, lăsând la o parte faptul că în copilărie făceam treburi mai grele (în vacanta mare, la bunici). Iar la muncă vin ca la mine acasă, fără stres, panică, frică. Chiar acum avem multe cupluri de la Botoșani, iar pentru cei mai tineri ca noi, din punct de vedere financiar, merită să te inhami la așa ceva, firmă din România, înțelegătoare, punctuală din punct de vedere al plății, care accepta și cu experiență, dar și fără”, ne-a mai spus Lăcrămioara.

FOTO Frumoasa botoșăneancă de 23 de ani care conduce un mastodont de 40 de tone. Cum a ajuns unul dintre cei mai apreciaţi camionagii din Germania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *