VIDEO Marcel Apalaghiei, botoșăneanul care dă viață lemnului

Meșterii populari din județul Botoșani sunt cunoscuți și apreciați la nivel național și reprezintă un motiv de mândrie pentru noi. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a realizat o videoclip cu meșterul cioplitor, profesor Marcel Apalaghiei, din comuna Dângeni, satul Hulub, județul Botoșani.

Marcel Apalaghiei a absolvit Facultatea de Mecanică, se regăseşte în domeniul artei si a învăţat de la unchiul său Niculai să dea viaţă lemnului. Cu răbdare, credinţă, dragoste şi pricepere făureşte cruci, troiţe miniaturale, cruciuliţe, linguri, blidare, ustensilele casnice, alături de tot felul de mici recipiente pentru sare, mirodenii, făină sau cutii păstrând fidel tehnicile şi formele moştenite din bătrâni.

Pe toate acestea se regăsesc elemente de ornamentică tradiţională, între care se pot distinge zimţii, spirala, cercul incizat sau decupat, roza vânturilor sau motivul solar, în toate variantele lui, şarpele sau dintele de lup.
Fiind foarte apropiat de biserica creştină, în vara anului 2011, a fost invitat să realizeze tetrapodul Maicii Domnului, tetrapodul Mântuitorului, strana cântăreţului şi un analog la Parohia ortodoxă română Sfântul Paulin episcop de Nola din oraşul Caserta, Italia.

Profesor la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Botosani, Marcel Apalaghiei transmite meşteşugul generatiilor viitoare şi în cadrul atelierelor şi taberelor de creaţie organizate de muzee. De asemenea, în gospodăria cunoscutei familii de meşteri populari cioplitori în lemn, Marcel şi Sonia Apalaghiei se desfăşoară de câţiva ani o tabără de creaţie organizată de Şcoala Populară de Arte şi Meserii Botoşani, cu sprijinul Consiliului Judeţean Botoşani.

 
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *