Firma din Botoșani, care a concediat 45 de cetățeni din Sri Lanka, verificată de inspectorii de muncă. Șeful ITM: Am considerat că este un pericol social ridicat

Leo Kohut, inspector sef adjunct al ITMInspectorii de muncă au demarat un control la firma GT Company din Botoșani,  după ce 45 de persoane din Sri Lanka, care lucrau în cadrul firmei, au fost date afară de la serviciu.

Leo Kohut, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, a declarat că s-a autosesizat din presă de acest caz și a trimis echipa de control la GT Company.

Am inițiat un control în domeniul relațiilor de muncă, a sănătății și securității în muncă pentru a vedea, conform competențelor instituțiilor noastre, respectarea prevederilor legale. În această perioadă cu starea de urgență am considerat că este un pericol social ridicat și am demarat acest control , pentru că în mod normal controalele sunt suspendate, dar cu anumite excepții, iar noi am considerat că situația de față se încadrează la excepții”, a precizat Kohut.

Șeful ITM spune că nu se poate pronunța încă asupra măsurilor ce vor fi luate, dat fiind că verificarea este în derulare, însă, potrivit primelor concluzii este vorba de încetarea contractelor de muncă pe motive disciplinare în cazul a 45 de salariați, cetățeni din Sri Lanka, care nu s-ar mai fi prezentat la serviciu, după ce unul dintre aceștia ar fi fost izolat cu suspiciune de COVID.

Acești cetățeni figura cu forme legale de angajare, cu aviz de angajare valabil. Anterior desfacerii contractului de muncă, ei respectau prevederile legale în ceea ce privește încadrarea în muncă. Noi urmează să verificăm dacă desfacerea sau încetarea contractelor individuale de muncă pe motiv disciplinar s-a făcut cu respectarea prevederilor legale, dacă a fost făcută cercetarea prealabilă, etc. (…) Din câte am înțeles, ei s-au speriat să nu contacteze cu toții acest virus și atunci nu s-ar mai fi prezentat la locul de muncă. Prin urmare, anagajatorul le-a încetat contractele de muncă. Noi asta vom verifica: dacă s-au respectat procedurile privind desfacerea contractelor de muncă”. a adăugat șeful ITM Botoșani.

42 din cei 45 de cetățeni străini sunt în centru de carantina.

VIDEO Caz scandalos la Botoșani! Zeci de persoane concediate, puse într-un autocar cu suspecți de covid și lăsate în voia sorții

 

One thought on “Firma din Botoșani, care a concediat 45 de cetățeni din Sri Lanka, verificată de inspectorii de muncă. Șeful ITM: Am considerat că este un pericol social ridicat

  1. Tovarase Leo… cand initiati un control si la Scoala Draguseni… ca doar acel om a murit in curtea scolii IN ZIUA DE 05.05.2020… NU ESTE ACCIDENT DE MUNCA? Ori Jan a mers cu ceva branza?!?
    Aviz si celor din presa…nu am citit nimic de acel caz suspect in ziare! …Ce cauta acolo, cine l-a chemat, ce a facut, etc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *