Fermier din Botoșani: ”Am fost lăsați fără lichidități! Banca nu vrea să ne amâne cu plata creditelor!”

Nu mai avem bani să ne plătim ratele la bănci, Ministerul Agriculturii trebuie să facă ceva, este semnalul de alarmă al unui fermier din Botoșani, potrivit  Agrointel.ro.

Fermierii români se confruntă cu o problemă gravă. Aceștia nu primesc de la bănci o amânare a rambursării creditelor dacă nu prezintă un certificat de suspendare a activității agricole sau un certificat care să arate că încasările s-au redus cu cel puțin 50%. Ambele documente sunt imposibil de obținut, din moment ce fermierii se află în plină campanie de însămânțare a culturilor de primăvară, iar încasări în această perioadă nu sunt.

Avem probleme mari cu achitarea creditelor. Se promit credite cu garanție de stat, tot așteptăm. Am depus cerere pentru amânarea rambursării și mi s-a cerut să duc certificat de la Ministerul Economiei cum că am suspendat activitatea sau certificat potrivit căruia am redus încasările cu cel puțin 50%, cu toate că se știe clar că în agricultura încasările au loc începând cu luna august pentru că noi nu încasăm nimic în primăvară, noi acum avem doar cheltuieli cu inputurile și cu tot ce trebuie pentru lucrările de primăvară. Deci, nu avem cum să obținem astfel de certificate. Cine îmi dă mie actele acestea? Ministerul Agriculturii să facă ceva că dacă nu o să se intre într-o criză alimentară fără ieșire. Mulți fermieri au leasinguri. Cum să achiți leasingul în perioada asta? De unde bani dacă noi nu avem producție la ora asta?”, se întreabă fermierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *