Pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru românii care nu respectă carantina și îmbolnăvesc oameni

Guvernul înăspreşte pedepsele pentru cei care mint despre starea sănătăţii lor, ascund informaţii vitale despre îmbolnăviri, dar şi pentru cei care împrăştie noul coronavirus.

Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care încearcă să descurajeze şi responsabilizeze în acelaşi timp oamenii, după ce au apărut mai multe cazuri în care persoane infectate au ascuns deliberat informaţii esenţiale, şi au raspandit boala.

Potrivit OUG de modificare a Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptat de Guvern, la propunerea Ministerului Justiţiei, contextul național și internațional, privind răspândirea rapidă a coronavirusului, a impus “o intervenție inclusiv în planul legislativ al dreptului penal, prin sporirea, pe de o parte, a pedepselor pentru faptele deja incriminate, dar și prin incriminarea unor noi fapte precum nerespectarea dispozițiilor de spitalizare sau carantinare, respectiv incriminarea distinctă și sancționarea aspră a celor care, prin faptele lor, determină infectarea altor persoane, afectând grav sănătatea sau determinând moartea uneia sau mai multor persoane”.

Noile pedepsele pot ajunge de până la 15 ani de închisoare pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, dacă fapta duce la decesul uneia sau mai multor persoane.

Astfel, potrivit noului proiect de OUG, falsul în declarații se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, fapta săvârșită pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”

Sursa: StirileProtv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *