S-a votat în Parlament, amenzi de peste 1000 de lei pentru orice şofer sau biciclist care face această greşeală

Șoferii, bicicliștii, dar și cei care merg cu trotinete riscă amenzi de până la 1.100 de lei, dacă vor fi prinși cu telefonul în mână, chiar dacă nu îl folosesc. Este noua prevedere a Codului Rutier, care a fost votată marţi în Camera Deputaţilor.

Plenul Camerei Deputaților a modificat, marți, în calitate de for decizional, cu unanimitate de voturi, OUG 11/2019 privind circulaţia pe drumurile publice în sensul în care „Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”.

Proiectul merge la promulgare la șeful statului și trebuie să apară în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

Principalele prevederi ale noului Cod Rutier:

  • Orice șofer care ține în mână telefonul sau îl atinge atunci când se află în mers riscă o amendă de 1.100 de lei.
  • Nu puteți să țineți sau să butonați nici macar aparatul GPS. Poliția recomandă să se facă setările înainte de pornirea mașinii.
  • Sunt interzise și transmisiunile live de la volan pentru că asta implică ținerea telefonului în mână. Telefonul poate fi folosit atunci când mașina staționează, indiferent că așteaptă la semafor sau staționează într-o coloană de mașini.
  • Dacă ați fost prins că depășiți viteza și vă vede polițistul că folosiți și telefonul mobil, riscați să vă fie suspendat permisul timp de 30 de zile.

Sursa: RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *