Botoșănenii panicați din cauza coronavirusului au epuizat măștile din farmacii. Cum ne protejăm de coronavirus

Coronavirusul a creat panică în rândul botoșănenilor, care cumpără măști de unică folosință pe bandă rulantă. Unii se cutremură numai la auzul numelui acestui virus. Multe dintre farmacii au terminat stocurile cu măști.

Astăzi (n.r. marți) toată ziua am avut clienți care au cerut măști. Niciodată nu a fost așa. Oamenii sunt foarte speriați”, ne-a spus un farmacist.

Șeful Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, Adrian Streinu Cercel, a prezentat la Observator, regulile care trebuie aplicate pentru prevenirea infectării:

1. ”Primul lucru: măștile nu sunt purtate cum trebuie! Masca respectivă are o bandă metalică, ce trebuie să fie pusă deasupra nasului și trebuie amprentată pe nas, în așa fel încât și nasul, și gura, să fie acoperite.”

2. ”O a doua măsură pe care trebuie să o ia toată lumea este să se spele cu apă și săpun. Apa și săpunul fac mai mult decât orice dezinfectant posibil.”

3. ”A treia măsură este să-și aerisească foarte bine camerele. Camerele nu trebuie închise, izolate, ci, din contră, aerul trebuie să pătrundă în cameră.”

4. ”O altă măsură, dacă au venit dintr-o zonă în care este circulație de coronavirus, trebuie să se autodeclare. Este problema de conștiință civică, trebuie să facă acest lucru! Se autodeclară pe un telefon la Direcția de Sănătate Publică. Există un card special pentru cei care vin din zonă și-și iau acel card cu ei și au acolo numere de telefon unde pot să apeleze.”

5. ”În momentul în care s-au autodeclarat, trebuie să se ducă la domiciliu și să se autoizoleze voluntar, pe o perioadă de 14 zile. În momentul de față discutăm despre 14 zile. Anunțând Direcția de Sănătate Publică, au acces la concediu medical, deci, toate lucrurile decurg absolut normal. Plus că, în fiecare zi, cineva de la Direcția de Sănătate Publică îi sună să îi întrebe de sănătate și să vadă dacă au apărut ceva simptome sau nu”, a precizat Adrian Streinu-Cercel.

Ce trebuie făcut în caz de simptome de coronavirus?

”De îndată ce apar simptome, să spunem, potențiale, ei sunt dirijați către Institutul Matei Balș din București, către Spitalul Victor Babeș și către celelalte spitale de boli infecțioase din țară care au fost nominalizate prin ordin de ministru. Toată lumea este cu arma la picior și știe ce are de făcut”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *