FOTO! Cinci incendii în județul Botoșani în mai puțin de trei ore

Pompierii botoșăneni au intervenit, în seara zilei de 18 februarie a.c., pentru stingerea a cinci incendii izbucnite, în mai puțin de trei ore, pe raza localităților Ionășeni (comuna Trușești), Socrujeni ( comuna Gorbănești), Strahotin (comuna Dângeni), Bodeasa (orașul Săveni) și Botoșani. La Ionășeni, Socrujeni și Bodeasa a ars vegetația uscată de pe cca. 75 de hectare, în timp ce la Strahotin flăcările au distrus bunurile dintr-o locuință, iar la Botoșani a ars doar funinginea din coșul de evacuare a fumului.

Cauzele probabile care au generat evenimentele cu foc au fost: foc deschis în spații deschise, coș de fum necurățat de funingine și mijloc de încălzire supraîncălzit, lăsat nesupravegheat.

Pentru stingerea celor cinci incendii au intervenit, în total, 35 pompieri militari și  voluntari. În urma celor trei incendii de vegetație uscată nu s-au înregistrat pagube materiale.

Flăcările au distrus bunuri materiale în valoare de cca. 10.000 de lei

S-au salvat şi protejat de foc bunuri materiale în valoare de cca. 250.000 lei.
  Pentru prevenirea acestor incendiilor de vegetație uscată, I.S.U. Botoşani reaminteşte cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:  obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;        obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;        informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;        realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com