Proiect: Deținuții din pușcării, obligați să muncească! Adio, ”hotel”!

Liderul deputaților PNL Florin Roman a depus la Senat un proiect prin care este introdusă obligația persoanelor condamnate și apte de muncă de a lucra, în raport cu tipul regimului de executare a pedepsei. Inițiativa prevede și obligația ca aceștia să urmeze cursurile învățământului general, scrie Mediafax.

Inițiativa legislativă propune modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Prin urmare, unul dintre articolele propuse a fi modificate arată că „persoanele condamnate au dreptul și obligația de a munci în raport cu tipul regimului de executare, ţinându-se seama de calificarea, deprinderile şi aptitudinile acestora, de vârstă, starea de sănătate, măsurile de siguranţă, precum şi de programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora. Administrația locului de detenție întreprinde demersurile necesare pentru identificarea posibilităților de a asigura folosirea la muncă a unui număr cât mai mare de deținuți”.

În forma în vigoare a legii, deținuților doar le poate fi cerut să muncească, nefiind obligați la acest lucru. Varianta în vigoare a legii doar permite deținuților să participe la cursurile de instruire școlară sau universitare.

Liberalul argumentează că deținuții nu doar că au dreptul de a munci, ci și această obligație, în cazul în care vor să beneficieze de liberare condiționată timpurie. Liderul deputaților PNL mai spune că această obligație este deja prevăzută în legislația unor țări europene precum Franța, Danemarca sau Ungaria.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *