Reguli mai stricte pentru cei care vor să devină asistenți medicali. Decizia Ministerului Sănătății

cadre medicaleRegulile se înăspresc pentru cei care vor să devină asistenți medicali.

După mai multe scandaluri legate de anumite școli post-liceale care eliberau diplome fără a cere prezența la cursuri, Ministerul Educației și cel al Sănătății au hotărât că viitorii asistenți să facă practică doar în spitale și clinici de profil și să aibă prezența integrală.

Acum, spune reprezentantul Ordinului Asistenților, unele școli particulare vând de fapt diplome unor elevi care nu calcă pe la cursuri.

Recent, un spital din Buzău a organizat concurs, căutând 30 de asistenți. Deși au fost 300 de concurenți, erau atât de slab pregătiți încât nu s-au acoperit toate posturile libere.

Președintele Ordinului Moașelor și Asistenților, Mircea Timofte: „Învățământul sanitar postliceal din România este dezastru! Vreți să va arăt un test dat de un absolvent cu notă mare? Era analfabet, pur și simplu! Vechiul sistem permitea ca un asistent să facă practică la geriatrie, apoi să se angajeze pe o secție de chirurgie sau de nou născuți!”

Acum 30 de ani, în România existau 40 de școli sanitare. Cel mult una, în fiecare județ. Acum sunt peste 200, cele mai multe private. În fiecare an livrează 3-4.000 de absolvenți cu diplomă. Între 1.500 și 2.000 pleacă în străinătate, pentru că actele sunt recunoscute internațional. Alți o mie se angajează în clinici din țară și restul devin șomeri.

În ultimii ani, doi români au murit în cazuri de malpraxis, în care au fost gășiți responsabili asistenții de tură. Primul a făcut greșit o transfuzie. Al doilea a confundat medicamentul prescris unei fetițe. În ultimul caz, spitalul și primăria au plătit daune de 300.000 de euro.

Sursa: Stirile ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *