Sărbătoare mare joi: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ce nu ai voie să faci în Sărbătoarea Luminii

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Sărbătoarea Luminii sau Ovodenie este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului, prăznuită pe 21 noiembrie. Este o sărbătoare a Luminii, aducătoare de noroc și bucurie. Joi, 21 noiembrie, este dezlegare la pește.

Intarea în Biserică a Maicii Domnului este sărbătorită an de an, în data de 21 noiembrie, când se împlinesc multe tradiții care atrag norocul, sporul și sănătatea credincioșilor. Există și restricții în această zi importantă din calendar creștin ortodox, care vorbește despre momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de trei ani, a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim. Iată ce trebuie să știți.

În tradiția populară, Intrarea Maicii Domnului în Biserică mai este numită și Vovidenia sau Ovidenia, denumire întâlnită în Moldova, Muntenia şi Oltenia.

Sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului în Biserică este asociată cu simbolurile luminii: candela, lumânarea, focul şi soarele. Ca și tradiție, în ziua de 21 noiembrie, credincioșii trebuie aibă candela aprinsă în casă, iar focul să ardă în cămin toată noaptea, pentru ca în viaţa copiilor din fiecare familie să vină norocul.

Credința populară spune că de Vovidenie, ca și de Crăciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este momentul în care  credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai mari dorințe din viața lor.

Cum va fi vremea în ziua de Ovodenie, aşa va fi toată iarna: dacă noapte va fi senină, anul viitor va fi secetos şi pomii nu vor avea rod bogat; în schimb, dacă ninge, va urma o iarnă cu multă zăpadă şi un an roditor.

Dacă este soare, va urma o vară secetoasă; dacă este nor, în timpul anului sănătatea oamenilor va fi precară, iar dacă ninge, va urma o iarnă grea.
Împotriva farmecelor şi a pagubei, în ziua sărbătorii se ung uşile şi ferestrele cu usturoi, pentru a învinge spiritele rele care sunt foarte active.

La țară, fetele care vor să-și afle ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul are șansa să vadă chipul ursitului ei.

Credincioșii optează pentru bucate de post și preparate din peşte, care sunt aduse înainte la biserică pentru a fi sfințite. Aceste ofrande sunt împărţite copiilor şi săracilor.

În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare. În memoria acestora se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări sau o candelă.

În anumite localităţi din Nordul ţării, pentru cei care au murit fără lumină, se dau de pomană plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare albă pentru că, potrivit tradiţiei, lumânarea albă, dincolo de ultimul hotar al vieţii, nu se stinge niciodată.

De Intrarea Maicii Domnului în Biserică, nu aveți voie să spălați haine și nu e bine să fiți supărat cu cineva. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să vă împăcați imediat.

Pe data 21 noiembrie, nu aveți voie să uitați de cei sărmani și de copiii nevoiași, cărora trebuie să le împărțiți nuci, colaci și turte cu mălai.

Intrarea Maicii Domnului este o sărbătoare a Luminii și a Binelui, motiv pentru care credincioșii trebuie să învețe mai mult ca oricând să fie altruiști și curați sufletește.

Sursa: A1.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *