Apariții ale Sfintei Parascheva în viața oamenilor. Întâmplarea relatată de un botoșănean

În centrul municipiului Iaşi, în Catedrala Mitropolitană pulsează inima oraşului, deoarece aici se află moaştele Sfintei Parascheva, la care vin să se închine mulţime impresionantă de oameni. Când eram studentă şi mă rătăceam prin oraş, ridicam întotdeauna privirea să văd turlele Catedralei şi, imediat, mă orientam în spaţiu. Peste ani, Sfânta Parascheva, către care ridic gândul meu în rugăciune, mi-a devenit reper în viaţă, aşa cum a devenit pentru foarte mulţi credincioşi.

Despre mulţimea de pelerini, părintele profesor Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, spune că „este semnul concret al folosului, al binefacerilor primite din partea Sfintei și al recunoștinței ca răspuns al lor”, scrie Ziarul Lumina.

Foarte multe mărturii ale credincioşilor redau întâlnirea din vis cu Sfânta Cuvioasă sub chipul unui „copil în alb”, „o tânără cu păr negru şi cu nişte frumoşi ochi albaştri” ori „aşa cum e înfăţişată în sfânta icoană”. Voi trece aici doar o întâmplare din duminica de 15 august a anului 1950, relatată de Floarea Murariu din Botoşani: „Un sătean din satul Li­bertatea, bun gospodar, a înjugat boii la car, plecând spre Santa Mare să-şi scoată cânepa din baltă. Când a ajuns în locul unde cu trei ani în urmă fusese procesiunea cu moaştele Sfintei Parascheva, i-a ieşit în faţă o copilă de câţiva ani, îmbrăcată în cămaşă albă, încinsă cu panglică bleu, cu părul cârlionţat şi blond. L-a întrebat unde se duce, apoi i-a amintit că sunt două sărbători şi i-a spus să se întoarcă acasă. Moşul a vrut să o ia în braţe şi să o pună în car, dar când a întins mâinile, copila a dispărut. Şi-a continuat drumul. S-a dus la scos cânepa, dar îl mustra cugetul de ce se întâmplase. La întoarcere, povestea tuturor despre copila aceea dispărută brusc. Iar de pe 21 noiembrie (de Intrarea în biserică a Maicii Domnului), a început calvarul săteanului – un şir mare de necazuri…”.

FOTO Trei preoți din Botoșani premiați de IPS Teofan. Unul dintre ei a fost anchetat în beciuri în perioada comunismului. Vezi pentru ce!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *