Mesaj de regret după moartea botoșăneanului înrudit cu mai toată boierimea română. „Un prieten foarte drag și care a contat mult pentru mine”

Ultimul boier al Botoşaniului s-a stins din viaţă, miercuri dimineaţă, la vârsta de 84 de ani. Este vorba de boierul Radu Miclescu, care deţine la Călineşti- Bucecea cel mai frumos conac din Botoşani. Politicianul Theodor Paleologu a transmis un mesaj de regret după moartea lui Radu Miclescu, cei doi fiind prieteni apropiați.

Azi dimineață a murit Radu Miclescu, un prieten foarte drag și care a contat mult pentru mine. Descendent al unei familii atestate încă din secolul al XV-lea și înrudit cu mai toată boierimea română, fost deținut politic și exilat în Germania timp de peste 25 de ani, el reușise să readucă la viață splendidul conac de la Călinești, în județul Botoșani. Cînd l-am întîlnit prima dată, pe 15 ianuarie 2009, impresionat de ce văzusem, am scris în cartea de onoare: „Pourvou que ça doure”. Îi plăcuse mult această referință melancolică și ironică la faimoasa replică a mamei lui Napoleon (așa pronunța ea, cu accent corsican). Radu credea în steaua mea politică mai mult decît eu însumi și, împreună cu Petre Guran, a fost primul om pe care l-am întrebat ce să fac în privința candidaturii. Combativ precum mama lui Ștefan cel Mare, conștient că era el însuși prea bătrîn ca să mai facă politică, m-a tot trimis la luptă în varii situații. Sper să nu-l dezamăgesc. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a scris pe pagina sa de socializare, Theodor Paleologu.

Radu Miclescu a decedat la reşedinţa sa din Călineşti, în urma unei boli de care suferea de mai mult timp. El va fi înhumat la cimitirul din localitate, iar slujbele vor avea loc la biserica pe care însuşi boierul a ctitorit-o.

Moşia Călineşti se află în proprietatea familiei Miclescu de la începutul secolului al XVII-lea. Prima variantă a conacului actual datează încă din 1711. După câţiva ani buni, Constantin Miclescu, mare vornic la începutul secolului al XIX-lea, a preluat frâiele construcţiei conacului din Călineşti şi a păstorit şi ridicarea bisericii din parcul conacului.

Radu Miclescu, în calitatea sa de ultim reprezentant al boierimii moldoveneşti a desăvârşit lucrarea strămoşilor săi, reuşind, totodată, să reunească sub acoperişul conacului obiecte de o valoare neţărmurită, între care menţionăm două fotolii, originare din camera de lucru a ţarului Alexandru I al Rusiei, de prin anii 1800, câteva mobile Biedermeier sau un candelabru de lemn suedez de pe la 1800-1810.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *