Unii botoșăneni spun că li s-a cerut mită la Spitalul Județean

Un proiect derulat de ministerul Sănătății împreună cu o companie de audit arată frecvența mitei în spitalele din România. Folosind mecanismul de feedback, pacienții din peste 250 de spitale din țară au fost întrebați dacă li s-a solicitat mită de către medici sau cadre medicale. Printre unitățile medicale unde s-a cerut mită se numără și Spitalul Județean Botoșani.

Anti-Bribery Synergy, un organism de certificare acreditat international si cu operatiuni la nivel global specializat in audit, evaluare si certificare a sistemelor de management anti-mita bazate pe standardul international ISO 37001, a publicat recent prima sinteza a unui indicator utilizat in vederea monitorizarii performantelor operationale in domeniul prevenirii si combaterii mitei in spitalele din Romania.

In urma raspunsurilor la intrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente?” in cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sanatatii a fost realizat un clasament al spitalelor din intreaga tara in functie de numarul de raspunsuri afirmative. Peste 350 de unitati medicale din intreaga tara au facut subiectul acestui raport, iar pentru perioada ianuarie 2019 – iulie 2019 au existat aproximativ 3800 de raspunsuri afirmative la intrebarea referitoare la pretinderea de bani sau atentii din partea personalului medical. Informatiile obtinute au o utilitate practica in proiectarea, implementarea si certificarea unui Sistem de Management Anti-Mita prin folosirea acestora la determinarea si analizarea contextului in care activeaza o unitate medicala, monitorizarea si evaluarea performantelor masurilor de control anti-mita sau realizarea de analize comparative de tipul benchmarking.

Sinteza raportului poate fi consultata pe site-ul anti-bribery.org.

2 thoughts on “Unii botoșăneni spun că li s-a cerut mită la Spitalul Județean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *