Se complică lucrurile la Urban Serv. Atribuirea directă a contractului de salubrizare a municipiului Botoșani este ilegală

Contractul  privind atribuirea directă a serviciului de salubrizare și deszăpezire către societatea Urban Serv încălcat prevederile legale. Secretarul Primăriei Botoșani, Oana Georgescu, nu a avizat Hotărârea de Consiliu Local privind delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare și deszăpezire a municipiului Botoșani, invocând încălcarea mai multor articole din lege.

Potrivit acesteia, prin proiectul de hotărâre de Consiliu Local din 29 iulie s-a propus gestiunea delegată, însă în timpul ședinței a fost făcut un amendament privind gestiunea directă, care a și fost aprobat.

În acest context nu a fost îndeplinită de către autoritatea publică locală obligația de a solicita Consiliului Concurenței avize sau puncte de vedere atunci când inițiază proiecte de acte normative, care pot avea impact anticoncurențial. În al doilea rând, comisiile de specialitate au dat avize favorabile proiectului de hotărâre în forma în care a fost propusă și nu în forma adoptată în final”, se arată în motivarea secretarului municipiului Botoșani.

Mai mult, Consiliul Local nu poate încredința unui operator privat, în speță Urban Serv, gestiunea serviciului de salubrizare a municipiului prin încredințare directă, deoarece Urban Serv nu desfășoară exclusiv activități din sfera serviciilor de utilități publice pe raza de competență a unității administrativ-teritoriale care i-ar fi încredințat gestiunea serviciului, ci și pe raza altor 25 de UAT-uri. 

În aceste condiții, contractul privind serviciul de salubrizare și deszăpezire a municipiului Botoșani trebuie încredințat în urma unei licitații, nu prin atribuire directă. 

Contractul dintre Urban Serv și municipalitate a fost prelungit cu trei luni și ca urmare și a unor presiuni venite din partea sindicatului societății, care a amenințat cu proteste în cazul în care serviciul va fi scos la licitație.

De altfel, Primăria Botoșani a primit și punctul de vedere de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice în care se precizează că un  astfel de contract trebuie atribuit prin licitație.

3 thoughts on “Se complică lucrurile la Urban Serv. Atribuirea directă a contractului de salubrizare a municipiului Botoșani este ilegală

  1. Madame Georgescu, dumneata ești băgător de seamă la Primărie sau șeful serviciului juridic? De ce întreb? Pentru că în perioada de pregătire a ședinței de consiliu( care normal are 30 de zile) trebuia să soliciți mătăluță Avizul Consiliului Concureenței. In al doilea rând, Urban Serv nu este pur și simplu o societate privată, ci este o societate cu capital public local, constituită tocmai pentru a asigura curățenia orașului. Dacă legea prevede în mod expres că aceasta activitate trebuie contractată prin organizarea licitației așa să se procedeze, însă pe mine m-a uluit atitudinea dumitale. Se vede de la o poștă că aici ai ,,lucrat” împreună cu primarul pentru a boicota hotărârea consiliului local. S-a schimbat Statutul funcționarilor publici, în sensul că aceștia se pot implica în acțiuni cu caracter politic și nu știm noi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *