Activităţi de citire, înţelegere şi interpretare a operei eminesciene la Ipoteşti

Sub genericul deja consacrat al Şcolii altfel, la Memorialul Ipoteşti − Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, în perioada 16 august – 19 august 2019, își va desfășura activitatea, al doilea an consecutiv, Incubatorul de lectură,  la care vor participa profesori și elevi din câteva școli ale județului Botoșani.

Incubatorul de lectură este un proiect care facilitează accesul tinerilor la educația lecturii și valorizează gândirea și exprimarea liberă prin scris. Proiectul a fost  inițiat de Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu, scriitoare cu experiență editorială, de lecturi și dezbateri publice, în țară și în străinătate, și de lucru cu copiii la ateliere de citit și scris.

Scriitoarele și-au propus, în cadrul proiectului, să antreneze un public nou, care să citească constant literatură; să le ofere copiilor atît instrumente eficiente de înțelegere a textului literar, de familiarizare cu ceea ce numim generic literatura, cît și instrumente de expresie personală, pentru ca aceștia să se poată exprima pe ei înșiși; să conștientizeze faptul că literatura nu înseamnă să te ascunzi în spatele unor cuvinte frumoase, care nu spun absolut nimic; să poată să vorbească despre ce au citit.

Scriitoarele folosesc  textul literar ca pretext pentru o cultură a dialogului, considerând că cititul devine antrenant dacă dezbatem, facem scenarii, găsim argumente pro și contra împrietenirii cu un personaj, de exemplu.

Textele pe care  Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu le propun copiilor sînt texte pe care le-ar fi plăcut să le descopere ele însele la vârsta lor. Pornind de la textele citite, copiii sunt provocați să scrie propriile texte, care să sondeze poveștile lor și puterea de a-și imagina că pot deveni personaje.

În atelierele de la Ipotești se vor citi și comenta inclusiv texte din Mihai Eminescu.

Atelierele se vor desfășura zilnic, în perioada 16-19 august, între orele 10.00 – 17.00.

Doritorii, elevi (în principal, clasele VIII, IX) și profesori, de a participa la ateliere pot trimite o solicitare de participare pe adresa:  [email protected] sau se pot înregistra telefonic: 0371020346.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *