Festivalul Tarafurilor “Constantin Lupu”, în Parcul Mihai Eminescu din Botoșani

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituţie de cultură aflată în subordinea  Consiliului Judeţean Botoşani, organizează Festivalul Tarafurilor ”Constantin Lupu”.

Manifestarea cultural-artistică aflată la cea de a IV-a ediţie va avea loc vineri 24 mai 2019, ora 17.00  în Parcul  “Mihai Eminescu” din Municipiul Botoşani.

Festivalul tarafurilor îşi propune să aducă un omagiu folcloristului, dirijorului şi violonistului Constantin Lupu (1951-2013). Personalitate remarcabilă a muzicii populare româneşti, Constantin Lupu a cules şi a interpretat folclor din zona Botoşanilor vreme de peste 40 de ani. Urmarea acestor căutări este volumul numit “Folclor muzical instrumental din judeţul Botoşani”, unde găsim mai bine de 300 de melodii originale, o adevărată comoară pentru folclorul românesc.

În paralel cu activitatea de cercetare folclorică, a iniţiat şi dezvoltat Taraful Datina, unde el însuşi a cântat la vioară şi a dirijat în acelaşi timp.Taraful Datina a avut un success răsunător şi a dus muzica tradiţională din Botoşani pe mari scene ale lumii, în turnee efectuate în Europa, Asia, Africa şi America de Nord.

Vor fi prezente tarafuri renumite din Botoşani, Suceava, Vaslui şi Cernăuţi – Ucraina. In recital vor fi Taraful “Zicălaşii” din Suceava şi Ansamblul vocal-instrumental „FLORALIA” al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *