Aproape 100 de liceeni la Olimpiada “Tinerii dezbat”. Cine sunt câștigătorii!

Aproape 100 de liceeni din întreg judeţul şi-au demonstrat în acest sfârşit de săptămână calităţile de dezbateri în cadrul celei de-a III-a ediţii a olimpiadei naţionale „Tinerii dezbat”. Găzduit şi în acest an de  Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, evenimentul aflat la faza judeţeană s-a bucurat de o prezenţă  şi mai numeroasă decât cea de anul trecut, adunând 30 de echipaje din Botoşani, Dorohoi, Săveni, Flămânzi, Ştefăneşti, Şendriceni şi Todireni, şi cu mult mai numeroasă decât în alte judeţe.  În comparaţie, Iaşiul a avut în competiţia judeţeană doar 12 echipaje.

Participanţii s-au înscris la cele două categorii, începători şi avansaţi, în funcţie de experienţa anterioară, pentru ca, timp de două zile, să  îmbrace, pe rând, rolurile de Guvern sau Opoziţie, dezbătând temele alese de Ministerul Educaţiei şi anunţate în urmă cu câteva zile.

Debordând de informaţii, emoţii, dar mai ales de putere de convingere, tinerii au argumentat că, pentru progresul şcolar, ba competiţia, ba cooperarea este mai importantă, că imigranţii pot fi o soluţie, sau nu, pentru deficitul de forţă de muncă din România, că ar trebui, sau poate nu, sancţionaţi cetăţenii ce nu selectează deşeurile şi că votul obligatoriu ar întări, ori nu, democraţia românească.  Nu este deloc uşor să susţii un punct de vedere cu care poate nu eşti de acord, iar susţinerea să fie făcută cu o maximă persuasiune. Jocurile dezbaterilor au încins spiritele şi au aprins obrajii debaterilor, emoţiile crescând proporţional cu cât meciurile s-au apropiat de finale. Au fost acordate 10 premii individuale, câte cinci pentru fiecare categorie, alte 8 revenind echipajelor ce au răzbit din victorie în victorie până în cele patru finale mici şi mari.

 Specialiştii în psihologie şi pedagogie au explicat că dezbaterile dezvoltă în tineri spiritul critic,  îi conectează la realitatea multidimensională, îi învaţă să gândească şi să verbalizeze coerent, să fie cât mai lucizi, îi ajută să se maturizeze social şi emoţional, să se poată feri de prejudecăţi, îndoctrinări şi manipulări. Rezultate mai mult decât de dorit pentru orice tânăr, motiv din care olimpiada a vut cu fiecare an mai mare priză atât la profesori cât şi la elevi. Peste 34 de arbitri au evaluat prestaţiile competitorilor botoşăneni din acest an, dascălii predând diferite discipline: de la socio-umane la limba şi literatura română, franceză, biologie, profesori ce au înţeles cât de utilă poate fi dezbaterea inclusiv ca metodă de lucru în clasă.

De organizarea olimpiadei s-au ocupat îndeaproape inspectorul şcolar Rodica Mighiu şi directorul de turneu Livia Petrune, Liceul de Artă asigurând infrastructura şi voluntarii de ajutor.

Şi în această a III -a ediţie au câştigat toţi participanţii, însă premiul I, atât la avansaţi, cât şi la începători, a revenit liceenilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, cele şase fete urmând să reprezinte judeţul la faza naţională ce va avea loc în luna iulie la Piatra Neamţ.

 

CLASAMENT INDIVIDUAL ** ÎNCEPATORI

 

         PREMIUL NUMELE ŞI PRENUMELE UNITATEA ŞCOLARĂ
              I Creţu Ştefan C. N. ”A. T. Laurian” Botoşani
              II Grădinaru Irina Theodora Liceul de Artă “Ş. Luchian” Botoşani
             III Rotariu Anamaria Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă Săveni
             III Nacu  Maria  Anastasia Liceul de Artă “Ş. Luchian” Botoşani
      MENŢIUNE Buliga Maria – Adelina Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoşani

 

CLASAMENT INDIVIDUAL ** AVANSAŢI

 

           PREMIUL NUMELE ŞI PRENUMELE UNITATEA ŞCOLARĂ
                   I Budeanu-Mihalachi Sorina C. N. ”A. T. Laurian” Botoşani
                   II Costiniuc Anamaria Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi
                  III Ghileschi Nadin Mihaela Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoșani
         MENŢIUNE Ungureanu Eduard-Alexandru C. N. ”A. T. Laurian” Botoşani
          MENŢIUNE Gireadă D. Maria-Mirabela Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani

 

 CLASAMENT ECHIPAJE ** AVANSAŢI

 

 PREMIUL UNITATEA ŞCOLARĂ
      I Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoșani
     II Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani
    III Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi
MENŢIUNE Colegiul Naţional „A. T. Laurian” Botoșani

 

 

CLASAMENT ECHIPAJE ** ÎNCEPĂTORI

 

PREMIUL       UNITATEA ŞCOLARĂ

I                   Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoșani

II                  Colegiul Naţional „A. T. Laurian” Botoșani

III                 Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani

MENŢIUNE     Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *