Firma la care s-au găsit peste 9 tone de carne contaminată cu Listeria nu a fost sancționată. „Nicio cantitate nu a ajuns în consum”

Firma la care s-au găsit peste 9 tone de carne contaminată cu Listeria nu a fost sancționată. Anunțul a fost făcut, marți, în şedinţa Colegiului Prefectural, de directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Ovidiu Airimiţoaie. El a declarat că produsul a fost importat de firma din Botoșani, dar nu a ajuns la consum. Carnea, în valoare de 160.000 lei, a fost distrusă.

Nicio cantitate, cât de mică, din acest produs nu a ajuns în consum. În momentul în care a recepţionat marfa, pe programul de autocontrol şi-a efectuat această analiză tocmai pentru ca pe piaţă să ajungă un produs salubru, sigur”, a precizat Ovidiu Airimiţoaie.

Carnea de pui era pregătită pentru kebab și se afla în depozitul deținut de un cetățean turc într-un depozit din Cătămărăști Deal.

Bacteria listeria se transmite, de obicei, la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (însă cel mai adesea germenele se găsește în carnea gătită insuficient și în produsele lactate), iar listerioza este o infecție severă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. În unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale. Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice. Însă, dacă bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz, printre simptome se numără cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *