Mesaj emoționant transmis de Calinic Botoșăneanul la slujba de înmormântare a preotului decedat după un accident rutier: În aceste momente, nu se cuvine să-i facem proces de intenție

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Calinic Botoșăneanul, cel care a oficiat slujba de înmormântare a părintelui Iulian Sauciuc, a transmis un mesaj emoționant în memoria acestuia.

El a precizat că „în aceste momente, nu se cuvine să-i facem proces de intenție, ci mai degrabă să îi păstrăm amintirea sa cu toții ca pe o candelă frumoasă, aprinsă, luminoasă, care ne va însoți ori de câte ori vom reveni în arealul acestui sfânt așezământ, sub streașina căruia părintele Iulian și-a ales locul de veșnică odihnă”.

Preotul Iulian Sauciuc, în vârstă de 36 de ani, care și-a pierdut viața în urma unui cumplit accident, a fost condus, luni, pe ultimul drum. Părintele de la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Buda a avut parte de o slujbă specială, iar episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Calinic Botoșăneanul a vorbit despre el la superlativ.

„Părintele Iulian a fost, ca om, un om cumsecade, un om bun și blând, un om harnic și ascultător, un om răbdător, un om duhovnicesc. Se spovedea la părintele Gherasim împreun cu familia. Un familist prin excelență, care și-a iubit părinții, soția și copiii cu o patimă de îndrăgostit. Era un om pe care niciodată, atenție!, niciodată, și am fost de foarte multe ori în această parohie, nu l-am auzit să fi spus ceva despre frații săi întru slujire. Ca preot era nelipsit de la biserică. Era și un foarte bun slujitor. Rânduiala slujbelor de aici era una mânăstirească. (…) A propovăduit cuvântul lui Dumnezeu arătându-le credinioșilor calea spre Împărăția Cerurilor. În cei 15 ani de slujire preoțească, s-a jertfit pentru credinioșii din această parohie și mult i-a dăruit lui Dumnezeu din sănătatea sa pentru biserica în care ne aflăm. Nu cred că această parohie va mai fi beneficiara atâtor slujbe ca în timpul slujirii părintelui Iulian. Transformase locul acesta într-un loc special. Plecarea părintelui dintre noi lasă un mare gol, în primul rând pentru familia sa, pentru credincioșii săi cu care și-a împărțit și bucuriile, și necazurile, dar și pentru toți cei care l-au cunoscut de aproape și de departe. Nu se poate înviere fără de cruce”, a spus Calinic Botoșăneanul.

Părintele s-a implicat și în mai multe activități culturale, sociale, educațional și la începutul fiecărui an școlar cumpăra rechizițite și îmbrăcăminte copiilor care proveneau din familii cu posibilități financiare precare, încercând astfel să prevină abandonul școlar.

Totodată, alegea câte 10 copii săraci, dar buni la învățătură și le oferea câte o bursă lunară în valoare de 150 de lei. Împreună cu soția sa, asistent social, susțineau un număr de 30 de persoane cu probleme de sănătate, fără familii, pe care îi aduceau la slujbe și îi ospătau în parohie alături de ceilalți enoriași, încercând astfel să îi integreze în societate.

Mai mult decât atât, a înființat o bibliotecă cu câteva sute de cărți donate de familii de medici, la care în prezent au acees copiii din localitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *