Cum să scapi de cele mai comune frici de a zbura cu avionul

Statistic vorbind, zborul cu avionul este mult mai sigur decat condusul unei masini. Adica accidentele sunt mult mai rare decat in cazul unei masini. Totusi, acest lucru nu te ajuta sa depasesti frica de a zbura care este, de fapt, o fobie.

Aceasta temere nu este o conditie in sine, ci este, de fapt, un termen care descrie mai multe frici asunse. Secretul este de a determina ce anume din intervalul unui zbor este factorul care declanseaza aceasta frica. Astfel, vei putea identifica cu usurinta ce plan de a depasi aceasta anxietate este cel mai potrivit pentru tine. Airclaim.com considera urmatoarele, cele mai comune scenarii care le au oamenii atunci cand le este frica sa zboare:

„Pur si simplu urasc sa zbor”

Astfel de situatii sau conceptii apar doar atunci cand ai experimentat deja acest lucru si ai avut experiente neplacute. Acestea pot fi din cauza personalului, a timpului de asteptare pana la imbarcare sau din cauza lipsei de rabdare. Daca doar acestea sunt motivele principale, este nevoie de schimbarea mentalitatii.

Astfel, in timpul unui zbor poti gasi o activitate care iti face placere – cititul unei carti, a unei reviste, ascultarea melodiilor preferate, somnul sau, daca nu ai o si o astfel frica, uitatul pe geam. Pentru unii pasageri acest lucru este o placere, pentru ca, spun ei, vezi  harta geografica. Cel mai important este sa gasesti un echilibru intre perioada de zbor si o activitate preferata.

„Frica de zbor se inrautateste pe zi ce trece”

Anxietatea generala este, de fapt, teama de frica. Cei mai multi oameni care se confrunta cu aceasta fobie, le este frica ca atunci cand vor zbura sa nu aiba un atac de panica sau sa nu devina anxiosi. De aici intervine nevoia imediata de a anula orice cursa, prefera sa previna acest lucru.

Pentru a invinge aceasta temere, sunt medicamentatii specifice care pot ajuta sau apelarea la un psiholog. De asemenea, se poate opta pentru un anumit tip de meditatie care ajuta la setarea unei respiratii regulate, ce poate fi ascultata la telefon sau laptop. Acest tip de anxietate se poate manifesta si in alte circumstante, cum ar fi, de exemplu, claustrofobia.

„Nu am o problema cu zborul, mi-e frica de turbulente”

Aceasta frica este greu de invins, deoarece se manifesta doar in urma unei experiente prin care ai trecut deja si evenimentul este pastrat in memorie. In acest caz, se recomanda alegerea unui agentii de zbor care are avioane cat mai mari. Astfel, cu cat avionul este mai mare, cu atat turbulentele se simt mai putin. Inchide-ti geamurile si imagineaza-ti ca esti intr-un autobuz.

Pentru a trece peste, gandeste-te la pilot. Pentru el, o turbulenta este ceva normal. Avionul este special conceput pentru a face fata unor astfel de situatii. De asemenea, tine centura fixata, vei simti un plus de siguranta.

„Urasc sentimentul de a zbura pentru ca mi-e frica sa nu raman captiv in avion”

Acest sentiment se numeste agorafobie, este un tip de tulburare sau anxietate in care ti-e frica sau parasesti imediat acele locuri sau situatii ce ar putea determina o stare de anxietate, pentru ca te simti prins in acel loc sau situatie, neputincios sau jenat.

Acestor persoane care sufera de agorafobie, teama este mai degraba limitata la avionul in sine decat la pericolul de a se prabusi.

In oricare din situatii, atacurile de panica sunt serioase si trebuie tratate ca atare. Inclusiv in avion se poate solicita imediat ajutor profesional. Acest lucru insa este recomandat inainte de a lua decizia unui viitor zbor. Un terapeut ce se ocupa cu comportamentul cognitiv te poate ajuta sa depasesti aceste emotii, astfel incat sa recalifici creierul, sa identifici si sa depasesti momentele de panica sau, mai nou la diverse tehnici moderne cum este terapia virtuala pentru combaterea aerofobiei.

In caz ca suferiti oricare din aceste probleme de mai sus si nu vreti sa zburati in ziua respectiva, trebuie sa luati in considerare faptul ca companiile aeriene nu sunt obligate sa va ofere despagubiri intarziere avion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *