Noi reguli în traficul rutier. Radarul de tip pistol nu va putea fi folosit împotriva șoferilor decât în anumite situații 

radar pistol, stiri, botosaniSenatorii au aprobat, luni, din nou, proiectul de lege care stabilește că radarul de tip pistol va fi utilizat, așa cum se stabilise inițial, doar la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele poliției rutiere. Proiectul fusese adoptat anul trecut de Parlament, dar, în urma sesizării președintelui Iohannis, Curtea Constituțională a stabilit că legea este neclară. Senatul a eliminat însă din proiect prevederea prin care orice tip de radar ar fi trebuit presemnalizat prin panouri de atenționare, scrie Profit.ro.

Proiectul fusese adoptat de Parlament la începutul lunii iulie anul trecut, în sesiune extraordinară. Președintele Iohannis a reclamat la scurt timp, însă. o serie de neclarități în textul de lege, precum și necorelarea cu noile prevederi privind achitarea, din 2019, a amenzii la jumătate în termen de 15 zile sau faptul că măsurile nu conduc la creșterea siguranței pe drumurile publice, cum propuneau autorii legii. Curtea Constituțională a admis o parte din sesizarea șefului statului și a declarat proiectul neconstituțional.

Inițial senatorii se pregătiseră să respingă în totalitate proiectul de lege, dar săptămâna trecută raportul inițial de respingere a fost retrimis pentru dezbatere comisiilor de specialitate, care au decis să propună aprobarea proiectului cu modificări. La votul final, legea a fost aprobată cu largă majoritate, deși reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne a arătat că Guvernul nu susține proiectul. Potrivit modificărilor adoptate anul trecut de Parlament, proiectul proiectul prevedea: ”În cazul utilizării dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staționare sau pe suporții amenajărilor rutiere, ori a utilizării dispozitivelor radar tip pistol, este obligatorie presemnalizarea prezenței acestora în zona drumului public prin panouri de atenționare, postate mai înainte pe sensul de mers, cu minimum 500 metri în localitate și cu minimum 2.000 metri în afara localității, dar nu mai mult de 1.000 metri în localitate şi 4.000 metri în afara localităţii faţă de radar”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *