Stiai ca tot mai multi tineri aleg un job de tip freelance? Iata 5 sfaturi utile prin care sa fii eficient lucrand de acasa

Piata locurilor de munca ofera tot mai multe alternative tinerilor care doresc sa-si cizeleze abilitatile si sa exceleze intr-un anumit domeniu, inclusiv aceea de a lucra de acasa. In special companiile axate pe nise creative, precum design grafic, marketing, copywriting, etc. mizeaza pe inspiratia si talentul angajatilor si mai putin pe prezenta lor fizica la birou.

Totusi, pentru a construi colaborari stabile, prin care sa-ti valorifici abilitatile si sa-ti atingi potentialul, ai nevoie de multa rigoare si disciplina. Lucrand de acasa, poate fi o adevarata provocare sa-ti gestionezi programul flexibil, in asa fel incat sa eviti sa fii prea indulgent cu munca ta.

Afla cum sa-ti creezi o rutina de lucru eficienta, prin care sa-ti construiesti o cariera de succes, chiar din intimitatea spatiului tau personal.

#1. Defineste-ti spatiul de lucru.

Daca lucrezi de acasa, este foarte important sa-ti delimitezi un spatiu destinat doar activitatii profesionale pe care o desfasori. Ideal ar fi sa-ti rezervi o camera separata, asa numitul birou, in care sa te izolezi de tentatia de a te relaxa pe canapea in fata televizorului, sau de a face alte activitati care nu au legatura cu job-ul. Totusi, daca nu dispui de aceasta incapere, poti sa-ti improvizezi o masa sau un birou, la care sa-ti desfasori exclusiv activitatea profesionala. In acest fel, mintea ta se va obisnui sa separe spatiul de lucru, de spatiul destinat relaxarii, iar in timpul programului tu vei stii ca esti la job, nu acasa. Daca iti doresti sa lucrezi de acasa, cauta locuri de munca remote, vizitand site-ul MyNextJOB sau diverse proiecte si colaborari, pe site-uri de freelancing.

#2. Alege o tinuta ingrijita.

Ai fi surprins cat de mult conteaza sa ai o tinuta ingrijita, chiar daca lucrezi de acasa. Statul in pijama sau in haine ponosite, iti scade radical eficienta si productivitatea. Chiar daca esti doar tu cu tine, in intimitatea caminului tau, ai ales o cariera freelance pentru a avea libertatea de a-ti exprima abilitatile si creativitatea, fara atat de multa presiune exterioara, si nicidecum pentru a lenevi toata ziua. Asadar, fa un dus, ia un mic dejun sanatos, si apuca-te de lucru, asumandu-ti provocarea de a-ti organiza programul dupa bunul plac.

#3. Mentine ordinea in spatiul de lucru

Un birou ordonat te ajuta sa ai o minte ordonata. Renunta la obiectele inutile, care nu au legatura cu activitatea ta profesionala. Un birou dezordonat si incarcat cu diverse fleacuri, nu va face decat sa te distraga de la munca ta si sa-ti anestezieze capacitatea de concentrare. Pentru a lasa loc inspiratiei si ideilor creative sa te viziteze, lucreaza dintr-un spatiu cat mai aerisit si ordonat, in asa fel incat mintea ta sa fie axata pe o singura directie.

#4. Fa-ti un program de lucru

Libertatea de a lucra de acasa vine la pachet cu foarte multe avantaje dar si responsabilitati. Capacitatea de autodisciplina si automotivare stau la baza unei cariere freelance de succes, deoarece tu iti faci propriile reguli si propriul program. Fara a avea un superior langa tine care sa-ti dea indicatii, sau un colectiv de oameni cu care sa socializezi, ai nevoie de foarte multa pasiune si dedicare profesionala, in asa fel incat sa te poti lipsi de motivatia exterioara pentru a te apuca de lucru. Asadar, e esential sa-ti creezi un program de lucru pe care sa-l respecti cu strictete, pentru a evita ca starile si emotiile fluctuante sa-ti afecteze performanta.

#5. Iesi din casa si socializeaza

Lucrand de acasa, iti vei petrece cea mai mare parte a zilei, de unul singur. Rezerva-ti timp, pentru a iesi din casa si a socializa. Fie ca alegi sa faci o plimbare sau sa iei cina cu prietenii tai, evita sa te izolezi in casa si sa te relaxezi doar cu seriale sau alte activitati solitare.

Programul conventional de 8 ore petrecute la birou, pierde tot mai mult teren in favoarea unui stil de munca flexibil, care sa incurajeze tinerii sa-si exprime cat mai creativ potentialul. Asadar, daca te-ai decis sa urmezi o cariera de freelancer, inarmeaza-te cu multa disciplina, pentru a savura din plin independenta si libertatea pe care acest mod de lucru ti-o ofera.

Sursa imagine: https://www.shutterstock.com/download/confirm/300532442?size=medium_jpg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *