Scandal de la împărțirea banilor către comune. Primar: Cu sumele pe care le-am primit, noi nu putem funcționa

Scandal, joi, într-o şedinţă de lucru care a avut loc între reprezentanţii Consiliului Judeţean şi primarii din judeţ pe bugetul din acest an. Mai mulți primari, majoritatea din opoziție, au declarat că banii care le-au fost repartizați nu le ajung pentru proiectele pe care le au în derulare iar pentru funcționare nici măcar atât.  Unii au acuzat că banii au fost împărțiți preferențial.

Președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, i-a convocat la consultări pe primarii din județ, înainte ca proiectul cu sumele repartizate să fie aprobat în ședința de Consiliu Județean. El le-a spus primarilor că anul acesta au fost repartizați județului 20,8 milioane lei pentru infrastructura rutieră, din care 14, 5 milioane lei vor merge către drumurile județene și diferența de 6,3 milioane lei la primării pentru drumurile comunale.

Nu s-a mai pus criteriul lungimii drumurilor și nici a viabilității drumurilor, dar ca să avem totuși un reper, noi am ținut cont de acest lucru. Sumele sunt mai mari decât cele de anul trecut, nu îndestulătoare, cum nu sunt nici la județ suficiente sume pentru a pune în stare bună drumurile și chiar dacă am avea bani am duce lipsă de forță de muncă în acest sens”, a menționat Macaleți.

Primarul orașului Ștefănești a afirmat că fondurile primite, atât prin CJ cât și de la Finanțe, sunt insuficiente și că nu-i asigură funcționarea.

Ar trebui să mă pregătesc să transfer primăria la Consiliul Județean la sumele pe care le-am primit”, a spus Florin Buțura, primarul orașului Ștefănești.

O poziție vehementă vizavi de bugetul repartizat a avut și primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelaru, care a acuzat că banii s-au dat preferențial.

De ce la Coșula se ajunge cu tot cu Finanțe la un buget de 43 miliarde iar eu la 25 miliarde. Care e diferența enormă? Din start nu-mi ajung banii de funcționare, iar alții ajung la 30 miliarde lei din primul foc. (…) Vin și mă lupt de 40 de zile aici. Toată lumea nu are bani, toți îmi explică matematica asta care dă numai cu minus la mine. Pe 20 decembrie, jumate din județ a avut cu plus, noi cu minus. Avem pestă porcină și întrebăm de fondul de rezervă și nu există. Păi da, că l-ați cheltuit cu folcloriștii”, a spus Chelaru.

Cel mai vocal a fost primarul comunei Răchiți, Florin Bulgaru. Acesta a acuzat faptul că din acest an primăriile au o povară financiară în plus, respectiv plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap, la bugetul care și așa era destul de mic. Mai mult, acesta s-a declarat nemulțumit de faptul că bugetul a fost repartizat funcție de veniturile proprii estimate pe 2019, venituri care, spune primarul, au fost umflate cu 20%.

Cu sumele pe care le-am primit, noi nu putem funcționa. Noi avem și ghinionul să fim lipiți de municipiul Botoșani, avem foarte multe persoane, însoțitori și indemnizați și nu reușim nici dacă ne salvați 100% din ceea ce ar trebui. Ce facem în cazul acesta, noi nu mai facem nimic în comună? Cum mai dezvoltăm noi comuna, când onor guvernul vine cu o ordonanță și în urma recalculării proiectelor pe care le avem nouă ne mai trebuie 6 milioane lei. Nu ne ajung banii pentru salarii”, a precizat Florin Bulgaru, primarul comunei Răchiți.

La rândul său, primarul comunei Dângeni, Cătălin Rotundu, a ținut să atragă atenția că aproape toate comunele din județ au în derulare proiecte cu fonduri europene, unde primăriile trebuie să vină cu cofinanțări.

Vă rog să țineți cont de tot ceea ce înseamnă confinanțare pe PNDL și proiecte cu fonduri europene pe care le avem în derulare. Sun proiecte în implementare, unele chiar în faza de închidere. Nu aș vrea, și nu ne dorim niciunul dintre primari, să ajungem în situația de a nu putea închide proiectele că nu avem confinanțarea”, a precizat Rotundu.

 

 

 

3 thoughts on “Scandal de la împărțirea banilor către comune. Primar: Cu sumele pe care le-am primit, noi nu putem funcționa

  1. Comunele sub 5000 de locuitori trebuie sa dispara, primariile care raman sa reduca schema de organizare la jumatate, consilierii locali sa nu fie remunerati , si uite-aşa ar mai fi niste bani pentru investiții. Ce-atâta scandal?

  2. Jaf de bani publici!
    Primar de sat cu 450 oameni salar de 100.000.000 milioane , plus salarii la neamuri de 7-80.000.000 de milioane angajatii de tot felul de te miri ce au mai inventat , individu de la dangeni a facut post si salariu de jaf NEVESTEI ! Asa ca taci mai ….

  3. ….De rasul curcilor birou de evidenta a populatiei la Dangeni, are la Trusesti la 2 kilometri???
    Se pare ca se cheama interes personal, sunt comune cu VORONA si nu are serviciul de evidenta a populatiei iar asta cu 500 de oameni la dangeni??
    dom prefect nu te poti sesiza sau institutiile ??? se cheam jaf din banul public face trei buletine pe saptamana???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *