Târgul Mărțișorului, pe Pietonalul Unirii. Când are loc deschiderea!

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, sub patronajul Consiliul Judeţean Botoşani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoşani, organizează, în perioada 26 februarie- 1Martie 2019, Târgul Mărţişorului, Ediţia a IX-a.

În acest sens, efortul instituţiei de a asigura longevitate acestui eveniment s-ar putea concluziona că nu a fost inutil, mai ales că acest talisman cu o deosebită reprezentare în mitologia românească a fost trecut în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Recunoşterea aceasta impune  o motivaţie mai bine întemeiată  în ceea ce priveşte valorificarea patrimoniului autohton şi implicit, evidenţierea tuturor conotaţiilor deţinute de acest simbol, care trebuie nepărat pus în legătură cu echinocţiul de primăvară şi cu  trezirea la viaţă a naturii.

Interpretările însă pot fi exemplificate prin  enumerarea secvenţelor epice consemnate de mari etnografi români, având ca personaje centrale pe Dochia şi Împăratul Traian sau pe Baba Dochia alături de aşa-numitul fiu Dragobete Iovan căsătorit cu o fată care nu era pe placul dânsei. Însuşi marele critic George Călinescu consemna mitul lui Traian şi al Dochiei ca unul dintre cele mai importante mituri ale spiritualităţii româneşti.Parcurgând  mai mult coordonata timpului, putem face referiri şi la o divinitate agrară din cultura romană, ţinând cont şi de accentul pus de perioada matriarhatului doar pe principiul feminin, dar şi la Zeul Gebeleizis  din cultura dacilor, zeu al intemperiilor. Este interesant că înainte de diversificarea motivelor prezentate de mărţişorul propriu-zis,  pentru bănuţul legat de şnur se folosea argintul sau arama care erau considerate metale lunare feminine, dar în acelaşi timp, nu trebuie omis nici ritul arhaic care deţine deosebite elemente ale cultui solar.

Expoziţiile cu vânzare ale participanţilor vor prezenta,  cu precădere,  motive tradiţonale româneşti, evitând pe cât posibil preluarea infuenţelor din alte culturi, tocmai pentru a asigura perenitatea culturii noastre populare şi pentru a promova simbolurile unice şi autentice care pot asigura individualitatea poporului nostru.

Deschiderea oficială va avea loc marţi, 26 februarie 2019, ora 12, pe Pietonalul Unirii Botoșani, se precizează într-un comunicat de presa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *