Restrângeri de activitate și comasări de clase în unitățile de învățământ din județul Botoșani în anul școlar viitor

Restrângerile de activitate în unitățile de învățământ din județul Botoșani vor continua și în anul școlar viitor. Cadrele didactice, în special cele din mediul rural, vor rămâne fără catedre din cauza populației școlare care scade de la an la an.

Potrivit liderului Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani, Liviu Axinte, în planul de școlarizare pentru anul școlar viitor, la care încă se lucrează, sunt prevăzute comasări de clase.

El spune că dacă unele comasări sunt logice, altele sunt forțate, drept pentru care va lua atitudine.

Situația este destul de grea pentru colegii noștri care sunt încadrați profesori, învățători, pentru că există această reducere a numărului de elevi și s-a luat hotărâri de comasări de clase, unele din ele explicabile și logice, altele mai puțin. Vom vedea planul de școlarizare. Dacă în unele cazuri există aspecte logice a ceea ce se întâțmplă, câteodată sunt situații în care se cam forțează nota și ne vom exprima opinia în acest sens. Așa cum la grădinițe formez grupa cu 30 de copii, deși legea spune maxim 20, cred că și la clasele de primar din rural ar trebui să funcționeze clasa cu 12 sau 14 elevi, pentru că eu respect limita minimă. Dacă comasez două clase de 13 și am 26 de elevi într-o clasă simultană, atunci este prea mult. Este enorm. Trebuie să găsim și abordarea aceasta”, a spus Axinte.

După ce va fi prezentat oficial planul de școlarizare de către Inspectoratul Școlar Județean, vor începe restrângerile de activitate în școlile afectate. Până pe data de 15 februarie, se va ști câți profesori își vor pierde catedrele în anul școlar viitor.

În ultimii 7-8 ani au fost reduse cel puțin 40 mii de norme în învățământ. Suntem conștienți că nu sunt copii, dar nici nu trebuie forțat”, a mai spus liderul LSI Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *